Dňa 16.5.2016 sa vybraní žiaci našej školy zúčastnili exkurzie v spoločnosti Medusa Group v rámci projektu pod názvom „Zážitková exkurzia“. Exkurzii predchádzalo stretnutie zástupcov spoločnosti Medusa Group pani Valérie Mlynarovičovej a pána Juraja Chromiaka s vedením školy. Obe strany prerokovali možnosť užšej spolupráce. Riaditeľ školy PaedDr. Jozef Horák predložil na zváženie návrh o posilnenie postavenia majstra na prevádzke a jeho participácii na jednotlivých činnostiach. Cieľom spolupráce je formou exkurzie zvýšiť záujem absolventov o remeslo a možnosť uplatniť sa v gastronómii aj po skončení školy.
Žiaci končiacich ročníkov, ktorí ešte neboli rozhodnutí kam nastúpia po maturitných a záverečných skúškach, mali možnosť navštíviť vybrané prevádzky spoločnosti. Akcie sa zúčastnilo 17 žiakov z odborov kuchár, čašník, servírka, pracovník v hotelierstve a cestovnom ruchu , výroba potravín, spoločné stravovanie, 2 učitelia odborných predmetov, 3 majstri odbornej výchovy.
V príjemnom prostredí Klubovne v Petržalke nás privítal generálny manažér prevádzky pán Dušan Bezdek a ponúkol všetkým malé občerstvenie formou raňajok. Pán Bezdek oboznámil prítomných s fungovaním Klubovne, s každodennou manažérskou prácou, ponukou služieb a zámerom rozšíriť kapacity Klubovne. Žiaci si mohli pozrieť výrobné a skladové priestory, priestory pivného hospodárstva, odbytovú časť a vonkajšie priestory. V ďalšej časti pán Chromiak prezentoval históriu spoločnosti Medusa Group, jej organizáciu, jednotlivé pracovné pozície, možnosti uplatnenia vo firme.
Pán Marcus Mračna predstavil koncept prevádzok Medusa Group. Jednotlivé reštauračné zariadenia spoločnosti majú svoj charakteristický štýl. Napríklad reštaurácia Barock je zariadená v americkom štýle, Wagamama v štýle japonskej kuchyne, Primi River Lounge je zameraná na mediteranskú kuchyňu, Mercado na netradičné suroviny, bio potraviny, bezlepkové a bezlaktózové jedlá. Klubovne, ktorých je toho času 6 a patria do siete pivární, sú zariadené v jednom dizajnovom štýle a ponúkajú gastronómiu s tradičnou slovenskou kuchyňou. Zaujímavý je aj marketingový produkt, vernostný systém, Medusa karta. Medusa Group chce byť zárukou kvality. Má zriadený vzdelávací program Medusa Academy, v ktorej sa venuje svojim zamestnancom. Školí ich, zdokonaľuje a individuálne manažérsky vzdeláva.
Do Klubovne prišiel medzi nás Martin Korbelič, Exekutive Chef spoločnosti. Žiakom porozprával o kariére, skúsenostiach z práce v Rakúsku, o začiatkoch práce v pozícii šéfkuchára v Hoteli Dukla a tiež o zážitkoch zo stáže vo Francúzsku. Žiakov zaujala vedomostná súťaž o spoločnosti. Viacerí získali zaujímavé odborné knihy.
V druhej časti exkurzie sme navštívili prevádzku spoločnosti – reštauráciu Rio, ktorá je zariadená v štýle Brazílie. V kaviarenskej časti nás privítal somelier Ing. Vladimír Hronský, ktorý urobil žiakom prezentáciu ružového vína provensálskeho typu a bieleho vína s chuťou lipoviny. Dozvedeli sme sa o ňom, že práca someliera je jeho koníčkom a má aj vlastné vinárstvo. Podľa neho musí byť somelier originálny, musí vedieť zaujať hostí, čo nám aj predviedol. Pán Hronský ponúkol žiakom možnosť pracovať v Medusa Group a školenie za someliera.
Firma Medusa Group ponúka istotu v práci, odborný rast, možnosť karierneho postupu, prácu v zahraničí.
Program exkurzie bol zaujímavý a pestrý. Bude závisieť od žiakov, či ponuku spoločnosti po ukončení štúdia využijú a prijmú, či budú chcieť pracovať v tíme odborníkov tejto najväčšej slovenskej gastroskupiny.