Pracovná návšteva partnerskej školy

Poznáte príslovie „Prišli ako hostia, odišli ako priatelia“? Tak toto sa nám stalo. Pred niekoľkými rokmi nás pozvali kolegovia zo Ľvova na návštevu. Ani sme si vtedy neuvedomili, že sa začína priateľstvo. A zase prišla pozvánka. Na Teoretickú a praktickú konferenciu „Ukrajinská kuchyňa“. Z Bratislavy sme vyrazili za tmy v utorok. 22. novembra autom. Trochu ospalí, trochu znudení a hlavne v očakávaní a napätí. Niektorí z nás už na Ukrajine boli, ale viacerí mali zmiešané pocity. Čo tam budú robiť? Kde budú spať? Čo budú jesť? Viezli sme sa poľskou diaľnicou a keď sme opúšťali „šengen“, začalo sa stmievať. Ubytovanie sme mali pripravené v Don Bosco professional centre vo Ľvove. Bolo tu ešte veľmi živo, deti rôznych vekových kategórii hrali volejbal, behali po chodbách, pokrikovali. Izby skromné, čisté a príjemné. S radosťou sme zistili, že tu máme pripravené malé občerstvenie, pridali sme zásoby z domova, najedli sme sa a… Ráno sme sa zobudili do slnečného prostredia centra saleziánov. Historické aj moderné budovy, ihriská, lavičky, chodníčky na okraji lesoparku. Boli sme hladní, tak šup do auta. Cestou sme ešte presťahovali dievčatá do centra mesta, kde mali pripravený apartmán, aby nám všetkým bolo pohodlnejšie. Už prvé jedlo vo Ľvove bolo gastronomickým zážitkom. Dali sme si zeleninový šalát, jajičnicu, šunku, salámu. Jedlo bolo našim jazykom veľmi povedomé, ale voňalo olivovým olejom a jednoduchosťou. A už nás čakal bohatý program. V rámci partnerského projektu Vyššej odbornej školy potravinárskej technológie vo Ľvove a Strednej odbornej školy gastronómie a hotelových služieb v Bratislave sa uskutočnila Medzinárodná teoretická a praktická konferencia „Ukrajinská kuchyňa“.Návštevy sa zúčastnili tri študentky, predsedníčka Žiackej rady školy Nikola Dobijová, ďalej Sára Sármányová a Patrícia Díbuzová, riaditeľ Strednej odbornej školy gastronómie a hotelových služieb v Bratislave Jozef Horák, zástupkyňa riaditeľa Janka Krošláková, Zoltán Černák , majster odbornej výchovy a Peter Matúš, referent práce s verejnosťou.Zoznámili sme sa s pedagogickým tímom LC LTU. Študenti a majstri školského výrobného tréningu, teda odbornej praxe predstavili tradície ukrajinských regionálnych kuchýň. Halíčsku kuchyňu predstavila učiteľka špeciálnych disciplín Natalia Dremukh.O tradičných jedlách hovorila Oľga Ganushchak, majsterka odborného výcviku, pekár, cukrár, autorka zbierok receptov ukrajinskej kuchyne. Zoznámila nás so základmi prípravy Boikových občerstvení a nápojov, ale rozprávala aj o ľudových tradíciách a zvykoch obyvateľov tejto lokality. Okrem toho Oľga Ganushchak predstavila autorskú knihu „101 receptov Boyko’s Kitchen v pracovné dni a na sviatky“.Majstri výrobného výcviku, prezentovali aj regionálne kuchyne. Pavel Vasikov nás zoznámil s poltavskou kuchyňou, Marianna Shikh predstavila Volyňu a Irina Savchak rozprávala o svojich kulinárskych preferenciách.Bolo pre nás mimoriadne zaujímavé zistiť, aké jedlá tradične pripravujú kuchári z rôznych častí Ukrajiny. Naši ľvovskí priatelia plánujú predstaviť ukrajinské tradície varenia aj v našom projekte Medzinárodné kuchyne, ktorý realizujeme za účasti ambasád rôznych krajín v Bratislave.Boli sme tiež milo prekvapení návštevou pekárskeho múzea školy. Stálym riaditeľom múzea je učiteľka – metodológ Lyubov Belorussian, ktorá hovorila o ľudových tradíciách, zvykoch a technológiách pečenia pekárskych výrobkov. Predstavila aj exponáty múzea: výrobky konzervované metódou lakovania, starovekú pekáreň a ľudové odevy z Halíča.Študenti pod vedením majstrov odborného výcviku školy usporiadali semináre o príprave ukrajinských jedál. Oboznámili sme sa s materiálnou a technickou základňou školy. Veľmi sa nám páčilo príjemné publikum pre teoretické vzdelávanie, vzdelávacie a praktické pracoviská, kuchynské laboratórium. Okrem toho sme sa zúčastňovali na otvorených teoretických a praktických hodinách povolania kuchár a cukrárUžitočnou skúsenosťou pre nás bola návšteva IV. Národnej kulinárskej súťaže Dni ukrajinskej kuchyne, ktorej sa zúčastnila LCU HT. Účastníci konferencie tiež obohatili svoj spoločný voľný čas a kultúrny program.„Táto konferencia naplnila našu partnerskú dohodu novým obsahom,“ uviedol riaditeľ Strednej odbornej školy gastronómie a hotelových služieb v Bratislave Jozef Horák. „Naším cieľom je prehĺbiť našu spoluprácu, najmä zavedením nepretržitých stáží pre študentov, učiteľov a majstrov odborného vzdelávania v našich inštitúciách.„Toto stretnutie potvrdilo úzke prepojenie inštitúcií odborného vzdelávania v bratských krajinách,“ uviedla Oksana Rick, metodička ministerstva osvety a vzdelávania Ľvovskej oblasti, zdôrazňujúc orientáciu Vyššej odbornej školy potravinárskej vo Ľvove na európsku úroveň vzdelávania.Preto október tohto roku predstavil nielen krásne slnečné dni, ale aj teplo partnerských vzťahov medzi ukrajinskými a slovenskými pedagógmi a žiakmi.„Pre Lviv Higher Professional School of Food Technology boli dôležité nové skúsenosti, výmena kultúr, integrácia do európskeho vzdelávacieho procesu, ktorý naplnilo toto stretnutie,“ uviedla Natalya Sklyarchuk, riaditeľka LLPU. „Stal sa krokom v dynamickom rozvoji školy.“Posledný deň návštevy sme pre našich partnerov pripravili jedlá slovenskej kuchyne.Majster odbornej výchovy, Zoltán Černák varil a riadil prípravu našich jedál. Slovenské menu sa skladalo z hrianky s bryndzovou nátierkou, kotlíkového gulášu. Celého procesu prípravy a varenia sa zúčastnili študenti oboch škôl. Dezert – jablkové pité pripravili naše dievčatá.Počas prípravy slovenských jedál sa riaditeľ školy Jozef Horák zúčastnil bilatelárneho rokovania s profesorom Ľvovského polytechnického inštitútu Orestom Kozevičom ohľadom možnosti štúdia ukrajinských detí v našej škole, hlavne v nedostatkových odboroch mäsiar, pekár a cukrár.Naša neistota sa počas pobytu vo Ľvove stratila. Obyvatelia tohoto mesta sa urputne bránia sstartiť úsmev, napriek tomu, že ich krajina je vo vojnovom stave. Najlepšie suroviny pre svoje jedlá s obľubou nakupujú na trhu. Nezabudnuteľným zážitkom bola návšteva rybieho trhu. Pri večerných prechádzkach mestom sme stretávali moderných ľudí plných nádeje, Ľvov je historické mesto vzdelaných obyvateľov s budúcnosťou. Mesto úžasnej architektúry, hudby, umenia, extravagandných účesov a mládeže.V sobotu sme opúšťali priateľov. So želaním, že ich budeme môcť privítať u seba doma. A že tu budú na nás s otvorenou náručou čakať aj nabudúce.Pokým sa nám podarilo vrátiť do Schengenského priestoru, prešli si naše študentky ešte jedným nie príjemným zážitkom. Keď sa vraciaš z milého stretnutia s priateľmi a musíš prejsť 4 hodinovou tortúrou hraníc, tak ako to nikdy predtým nepoznali. Naše žiačky pochopili význam Európskej únie a možnosťami a vzťahmi vyspelých civilizovaných krajín.J.M.B.

Čítať ďalej »

Jana Matúšová Borovská Ľvov v…

Jana Matúšová Borovská Ľvov v mojom srdci Keď padalo zo stromov zlato a slnko sa úprimne smialo na to. Keď padali slzy šťastia do višňového vína a ľúbiš tú zem aj keď nie je to tvoja domovina. Tak je to mesto stromov a láskavých duší a srdcia v Halíči sú milé aj keď niekedy prší. Tak to je v meste môjho srdca jeseň a verím, že Ľvov mi zas zaspieva svoju pieseň.

Čítať ďalej »

NA ŽUPNOM ŠPORTOVOM DNI SÚŤAŽI…

NA ŽUPNOM ŠPORTOVOM DNI SÚŤAŽILO VYŠE TISÍC ŠTUDENTOV V deviatich disciplínach na troch športoviskách dnes celý deň súťažilo vyše tisíc stredoškolákov z celého kraja. Povzbudiť ich prišli aj hokejový brankár Jano Lašák a osemnásobný slovenský Basketbalista roka Rado Rančík. Obrovský záujem mladých o šport nás teší, podpora športu na našich školách patrí medzi naše priority.

Čítať ďalej »

NOVINKY V ŠKOLSTVE NA ŽUPE V…

? NOVINKY V ŠKOLSTVE NA ŽUPE V parlamente mi neprejdú žiadne školské zákony. Ale zato vieme robiť zmeny na Bratislavskej župe, kde je županom Juraj Droba a kde som poradcom pre školstvo ? V školstve tento rok prinášame viacero nových opatrení: ➡ Príplatok pre učiteľov za inovatívne odbory Zavádzame príplatok do sumy 200 eur mesačne na návrh riaditeľa pre učiteľov, ktorí učia v odbore, kde vidíme veľký dopyt po odborníkoch z praxe – ide najmä o technické a bilingválne odbory. Tiež máme 14 nových odborov (napr. autotronik, IT aj bilingválne gymnázium) ➡ 1,5 milióna eur do škôl Podarilo sa nám pre školy získať projekty v sume až 1,5 milióna eur. Mne sa najviac páčia projekty mobility – študenti si vďaka nim vyskúšajú stáž v zahraničí a učitelia vzdelávanie v zahraničí. Ďalej sú to projekty na podporu environmentálnej výchovy, finančnej, čitateľskej, matematickej či prírodovednej gramotnosti. A to všetko vďaka Dagmar Augustinska ? ➡ Bilingválne odbory na priemyslovkách (z tohto sa veľmi teším) Mnohí absolventi technických odborov robia pre zahraničné firmy či spolupracujú so zahraničím. Technika a nemčina, IT a angličtina – to sú dvojice, ktoré idú v našom kraji často ruka v ruke. Preto tento rok pripravujeme podmienky na zavedenie bilingválnych odborov aj na priemyslovkách. ➡ Spojené školy Základná a stredná škola „pod jednou strechou.“ Čo to prinesie? Kontinuitu pre žiakov, väčší pedagogický zbor, viac odborníkov, ich výmenu (učitelia všeobecnovzdelávacích predmetov na strednej škole môžu učiť na druhom stupni), ale aj zameranie štúdia už od základnej školy na istú oblasť – jazyky, šport, IT. A tiež učitelia na ZŠ získajú benefity, aké majú župní učitelia. Aké? Čítajte ďalej ? Pokračujeme aj v tom, čo sme už robili minulý rok: ➡ Jazykové vzdelávanie – viac ako 300 učiteľom preplácame kurzy cudzieho jazyka. Ich počet narástol o 60 a v tejto oblasti rozbiehame spoluprácu aj s ďalšími zriaďovateľmi a mestskými časťami. ➡ Preplácanie mimovyučovacej činnosti – krúžky, semináre, súťaže… Všetko čo učitelia robili po vyučovaní a bez odmeny preplácame už viac ako rok. Ide na to cez 100 000 eur mesačne. ➡ Preplácanie doplňujúceho pedagogického štúdia – Ak chce človek z praxe učiť na škole, musí absolvovať doplňujúce pedagogické štúdium. Ale obvykle ho platí sám. Nie však v Bratislavskom kraji. Všetkým, ktorí prišli z praxe do školstva, toto štúdium preplácame. ➡ 100-eurové príplatky pre začínajúcich učiteľov a vyššie odchodné pre učiteľov v dôchodkovom veku – V školstve potrebujeme „novú krv,“ ako aj generačnú obmenu. Tak schválne: Kto to dočítal až sem? ?? Zdvihnite ruku, napíšte ✋

Čítať ďalej »

Bratislavská Petržalka začína …

Je rozhodnuté: V Petržalke sa od novembra bude parkovať podľa nových pravidiel | Samospráva | Bratislavské noviny Bratislavská Petržalka začína od novembra zavádzať pilotný parkovací systém, ktorý bude preferovať obyvateľov s trvalým pobytom v mestskej časti. Zelenú tomuto kroku dali petržalskí poslanci, ktorí na pondelňajšom mimoriadnom rokovaní schválili (na fotografii) miestne všeobecn…

Čítať ďalej »

PRÍĎTE OCHUTNAŤ ŠPECIALITY NAŠICH ŠTUDEN…

PRÍĎTE OCHUTNAŤ ŠPECIALITY NAŠICH ŠTUDENTOV DO RÁDIA REGINA @radioreginazapad má už 90 rokov a oslavuje so svojimi poslucháčmi. Dnešný Deň otvorených dverí je plný zaujímavých vstupov aj aktivít vo vysielaní, ale aj priamo v rádiu. Rádio Regina oslovilo našich šikovných študentov z gastroškoly SOŠ GaHS, Farského 9, ktorí prišli porozprávať o odboroch a priamo v rádiu pripravili ochutnávku svojich špecialít.??‍???

Čítať ďalej »

SNP VIEDLI DVAJA VEĽKÍ ĽUDIA. …

SNP VIEDLI DVAJA VEĽKÍ ĽUDIA. UCTIME SI ICH PAMIATKU. Dnes oslavujeme obrovské víťazstvo Slovenska. Pred 75 rokmi sme sa postavili fašizmu a vybojovali si národnú hrdosť. Dnešné oslavy sú zorganizované výborne a je úžasné vidieť, koľkí Slováci si dnešný deň prišli uctiť. V širšom meradle mi však chýba častejšie spomínanie dvoch mien, ktoré by sa nám mali automaticky spojiť s povstaním. Povstaleckí generáli Golian a Viest do dnešného dňa nemajú v hlavnom meste dôstojnú spomienku v podobe sochy, ktorá by nám ich odvahu pripomínala celý rok, nielen 29. augusta. Na župe bola kedysi iniciatíva sochy postaviť, dodnes sa to však nepodarilo uskutočniť. Ja som sa začal nedávno s kolegami z úradu rozprávať o možnostiach, ako by to išlo. Dáme naše nápady na papier a oslovíme partnerov. Prvými bude naša župná umelecká škola ŠÚV Jozefa Vydru kvôli návrhu a magistrát kvôli dôstojnému miestu. Pár návrhov už máme.

Čítať ďalej »