Dňa 2. júla 2013 sa v rezidencii veľvyslanca Indonézskej republiky Djumantora Purwokoputra Purba varili tradičné jedlá Indonézskej kuchyne pre denník SME, časopis The Slovak Spectator. Na pozvanie pána veľvyslanca sa tejto akcie zúčastnili aj zástupcovia našej školy spolu s vybranými žiakmi študijného odboru kuchár: Tomáš Košírer, Martin Berník, Liliana Huaová, Lenka Lelkešová a študijného odboru pracovník v hoteliérstve a cestovnom ruchu Laura Jirkovská. Pán veľvyslanec nás privítal už ako svojich priateľov v tradičnom indonézskom odeve.
Indonézska kuchyňa je jednoduchá, rôznorodá, pikantná a veľmi chutná. Bez ohľadu na regionálne rozdiely je založená na čerstvých, originálnych surovinách: ryži, rybách, morských plodoch (krevety), mäse, tropickom ovocí, zelenine a koreninách. Ryža (nasi) nie je iba základnou potravinou, ale je aj základom každého jedla. A pretože sa varí v pare, alebo praží, je obzvlášť aromatická a chutná. V Indonézii sa na prípravu jedál používa výnimočne veľa korenín a ich zmesí, obľúbené chute sú korenistá, ostrá a sladko – kyslá. Z prísad sú nevyhnutné cesnak, cibuľa, čierne korenie, čili, zázvor, klinčeky, rímska rasca, koriander, citrónová tráva a kurkuma, ktoré sú základom početných zmesí, medzi ktorými je aj kari. Preto sa nikto nečuduje, že spolu s osobitnou panvicou, nazývanou wok (wadjan), najdôležitejšie kuchynské náčinie je drevený, alebo kamenný mažiar (ulekan, alebo tjobek) na korenie. Prechádza z generácie na generáciu a čím je starší a viac sa používa, tým je lepší a silnejšie vonia.
V Indonézii sa jedlá nepodávajú na stôl. Všetky pokrmy sú uložené na stole a konzumujú sa naraz, okrem ovocia, ktoré sa podáva nakoniec. Väčšinou sa na stôl vynášajú polievky, zeleninové a mäsité jedlá, prílohy i omáčky. Podávajú sa na malých, alebo veľkých tanieroch a miskách, alebo na banánových listoch a každý sa obsluhuje sám.
Varenie s pánom veľvyslancom bolo pre nás jedinečným kulinárskym zážitkom. Jedlá boli veľmi chutné a hlavne zdravé. Už sa tešíme na ďalšie varenie, ktoré plánujeme v októbri u nás v škole s kuchármi z indonézskej ambasády.
Ing. Gabriela Dubová