Breadcrumb Abstract Shape
Breadcrumb Abstract Shape
Breadcrumb Abstract Shape

Súťaž zručnosti žiakov v odbore mäsiar, lahôdkár a kuchár vo výrobe tlačenky

8.6.2016 sa na SOŠ gastronómie a hotelových služieb Farského 9, Bratislava uskutočnila súťaž odbornej zručnosti žiakov zamerania mäsiar, lahôdkar a kuchár. Súťažilo sa o „Najlepšiu tlačenku“. Súťaž sa uskutočnila v spolupráci a s podporou Slovenskej živnostenskej komory KZ Bratislava.
Do súťaže sa zapojili aj žiaci z partnerských škôl, zo SOŠ pod Bánošom Banská Bystrica, SOŠ Kežmarok a SOŠ Komenského Pezinok. Súťaže sa zúčastnili aj pozvaní hostia – zástupca BSK z odboru školstva Mgr. Tibor Varga, riaditeľ odboru živnostenského podnikania MV SR Ing. Ján Dutko. Pozvanie prijal aj predseda dozornej rady SŽK Ing. Tibor Iró.
Odborná komisia senzoricky hodnotila kvalitu výrobkov. Medzi najdôležitejšie kritériá hodnotenia výrobkov patrili vzhľad, vôňa a chuť. V kategórii o „Najlepšiu tlačenku“ súťažilo 13 žiakov, ktorí absolvovali aj vedomostný test. Test bol súčasťou súťaže zručnosti. Štvorčlenná odborná komisia, ktorej predsedom bol pán Vladimír Mička, predseda SZK KZ Bratislava, dozerali na priebeh a dodržiavanie podmienok súťaže. Žiaci pracovali samostatne, profesionálne, dodržiavali hygienické a bezpečnostné predpisy. Súťaž u mäsiarov a kuchárov bola náročnejšia na čas, z technologického dôvodu trvala dva dni. Prvý deň žiaci varený výrobok – tlačenku vyrobili, druhý deň absolvovali vedomostný test a pripravili výrobky k hodnoteniu.
Odborná komisia mala ťažkú úlohu vybrať 3 najlepšie výrobky. V súťaži o „Najlepšiu tlačenku“ získali prvé miesto Dominik Šimek a Richard Dobrovodszký, druhé miesto Patrik Štruckmuller a tretie miesto António Haring.
Podujatie považujeme za veľmi vydarené, zanechalo u žiakov SOŠ veľmi dobré dojmy. Cieľom tohto podujatia bola propagácia odborov, snaha podporiť u žiakov zdravú súťaživosť a schopnosť reálne posúdiť produkt svojej práce.
Ing. Danica Daubnerová, zástupkyňa pre odborný výcvik