Breadcrumb Abstract Shape
Breadcrumb Abstract Shape
Breadcrumb Abstract Shape

SEMINÁR „Celiakia v potravinárskom vzdelávaní a výskume“

Dňa 26.11.2011 zorganizovala naša škola v spolupráci s Občianskym združením celiatikov seminár „Celiakia v potravinárskom vzdelávaní a výskume“. Návštevníkov privítali predseda OZ celiatikov Ing. M. Hajtáš a riaditeľ školy PaedDr. J. Horák, ktorý predstavil prítomným školu a možnosti štúdia na nej.

Seminár mal teoretickú a praktickú časť – ukážky pečenia rôzneho sortimentu pečiva pre celiatikov z bezlepkových druhov múk od výrobcu Dr. Schär pod vedením Ing. Brandšteterovej a Ing. Bačovej spojené s ochutnávkou. V technologickom centre pripravovali naši žiaci pod vedením Ing. Brandšteterovej, p. Matúša a p. Foltína bezlepkové jedlá.V teoretickej časti vystúpili:

  1. Doc. Ing. Dodok PhD. a Ing. Mikuš z Ústavu biochémie, výživy a ochrany zdravia Fakulty chemickej a potravinárskej technológie STU Bratislava. Zastupovali firmu STUVITAL s r.o. Ich prezentácia „Úloha pseudocereálií v boji s celiakiou“ sa stretla s veľkou odozvou a záujmom prítomných.
  2. Ing. Šuhajdová – vých. poradkyňa SOŠ oboznámila prítomných s aktivitami školy a s uplatnením vedomostí získaných v jednotlivých učebných a študijných odboroch v bezlepkovej výžive. Predviedla ukážky projektového vyučovania potravinárskych technológií a informovala o spolupráci s výrobcami potravín.
  3. Ing. Jarmila Kabátová, zástupkyňa firmy Dr. Schär zaujala prítomných prezentáciou „Mám celiakiu a stravujem sa racionálne“. Predstavila prítomným výrobky firmy Dr.Schär a nové vzdelávacie brožúrky a letáky, ktoré sa venujú bezlepkovej diéte.
  4. Dana Simonová, Lucia Petrášová a Silvia Zacharová, žiačky III.MA triedy ukázali, že zozbierali a naštudovali veľa materiálov o celiakii a bezlepkovej diéte. Tieto vedomosti pútavo spracovali v prezentácii a pridali komentár, ktorý prítomných oslovil a vyvolal zaujímavú odbornú diskusiu. Ďakujeme dievčatám za vzornú reprezentáciu školy.

Poďakovanie patrí aj ďalším žiakom, ktorí nám prišli pomôcť zorganizovať seminár vo svojom voľnom čase:

  • Martina Kinová z III.MA, Jana Noskovičová z I.PA, Vladimír Smeja z II.PA – hostessing Peter Zahálka a Michaela Prúchová z II.PA, Marek Dinuš z I.PA – pečenie chutných a pekne vyzdobených výrobkov.
  • Patrik Dzurilla, Tomáš Košírer, Martin Berník, Jakub Preisinger z II.KČ a Tomáš Rozsypal z II.B – príprava bezlepkových jedál.
  • Veronika Lučeničová, Kristína Takáčová, Petra Luknárová, Richard Gubrica – servírovanie a obsluha hostí.

Za podporu ďakujeme:

  • Rajo, a.s., Dr. Schär
  • Občianske združenie celiatikov
  • Občianske združenie Potravinár

Ing. Brigita Šuhajdová