Dňa 26.11.2011 zorganizovala naša škola v spolupráci s Občianskym združením celiatikov seminár „Celiakia v potravinárskom vzdelávaní a výskume“. Návštevníkov privítali predseda OZ celiatikov Ing. M. Hajtáš a riaditeľ školy PaedDr. J. Horák, ktorý predstavil prítomným školu a možnosti štúdia na nej.
Seminár mal teoretickú a praktickú časť – ukážky pečenia rôzneho sortimentu pečiva pre celiatikov z bezlepkových druhov múk od výrobcu Dr. Schär pod vedením Ing. Brandšteterovej a Ing. Bačovej spojené s ochutnávkou. V technologickom centre pripravovali naši žiaci pod vedením Ing. Brandšteterovej, p. Matúša a p. Foltína bezlepkové jedlá.V teoretickej časti vystúpili:
- Doc. Ing. Dodok PhD. a Ing. Mikuš z Ústavu biochémie, výživy a ochrany zdravia Fakulty chemickej a potravinárskej technológie STU Bratislava. Zastupovali firmu STUVITAL s r.o. Ich prezentácia „Úloha pseudocereálií v boji s celiakiou“ sa stretla s veľkou odozvou a záujmom prítomných.
- Ing. Šuhajdová – vých. poradkyňa SOŠ oboznámila prítomných s aktivitami školy a s uplatnením vedomostí získaných v jednotlivých učebných a študijných odboroch v bezlepkovej výžive. Predviedla ukážky projektového vyučovania potravinárskych technológií a informovala o spolupráci s výrobcami potravín.
- Ing. Jarmila Kabátová, zástupkyňa firmy Dr. Schär zaujala prítomných prezentáciou „Mám celiakiu a stravujem sa racionálne“. Predstavila prítomným výrobky firmy Dr.Schär a nové vzdelávacie brožúrky a letáky, ktoré sa venujú bezlepkovej diéte.
- Dana Simonová, Lucia Petrášová a Silvia Zacharová, žiačky III.MA triedy ukázali, že zozbierali a naštudovali veľa materiálov o celiakii a bezlepkovej diéte. Tieto vedomosti pútavo spracovali v prezentácii a pridali komentár, ktorý prítomných oslovil a vyvolal zaujímavú odbornú diskusiu. Ďakujeme dievčatám za vzornú reprezentáciu školy.
Poďakovanie patrí aj ďalším žiakom, ktorí nám prišli pomôcť zorganizovať seminár vo svojom voľnom čase:
- Martina Kinová z III.MA, Jana Noskovičová z I.PA, Vladimír Smeja z II.PA – hostessing Peter Zahálka a Michaela Prúchová z II.PA, Marek Dinuš z I.PA – pečenie chutných a pekne vyzdobených výrobkov.
- Patrik Dzurilla, Tomáš Košírer, Martin Berník, Jakub Preisinger z II.KČ a Tomáš Rozsypal z II.B – príprava bezlepkových jedál.
- Veronika Lučeničová, Kristína Takáčová, Petra Luknárová, Richard Gubrica – servírovanie a obsluha hostí.
Za podporu ďakujeme:
- Rajo, a.s., Dr. Schär
- Občianske združenie celiatikov
- Občianske združenie Potravinár
Ing. Brigita Šuhajdová