Boli sme na stáži v Strednej odbornej škole gastronomie, hotelnictví a lesnictví v Bzenci v Čechách. Aby sme si rozšírili vedomosti a zručnosti v cukrárskom odbore v práci s karamelom. V zložení: Danica Daubnerová zástupkyňa riaditeľa pre praktické vyučovanie, Bc. Katarína Morvayová majsterka odbornej výchovy spolu so žiačkami Mariannou Laskovičovou , žiačkou druhého ročníka učebného odboru cukrár a Andreou Miglierini, žiačkou 1. ročníka nadstavbového štúdia výroba potravín.
Na škole nás privítal riaditeľ školy Mgr. Libor Marčík a zástupca riaditeľa pre praktické vyučovanie Mgr. Peter Úradníček. Hneď po ubytovaní v školskom hoteli, sa nám venovala majsterka odbornej výchovy pani Bc. Túnová, ktorá na škole vedie kurzy spracovania karamelu.
Počas dvoch dní nás majsterka oboznámila s pomôckami potrebnými k práci, s varením karamelu, farbením karamelu a robila ukážky výroby jednoduchých a zložitých kvetín. V skupinách po dvoch sme si uvarili karamel na ťahané ozdoby a liaty karamel, pripravili ho na ďalšie spracovanie. Vyťahovali sme z teplého karamelu najprv perleťové cukrové lupienky, ktoré sme potom nad kahancom zlepovali do tvaru ruží. Naučili sme sa vyrábať aj karamelové zelené lístky a z liateho karamelu podstavce.
Na konci sme jednotlivé časti kompozične umiestnili na podstavec a vytvorili nádherné dielo.
Okrem toho sme stihli navštíviť malebnú Slovácku obec Velehrad. Najvýznamnejšou pamiatkou obce je komplex kláštora s bazilikou Nanebovzatie p. Márie a sv. Cyrila a Metóda, ktorý sme si mohli prezrieť. Velehrad je miestom častých cirkevných púti a zhromaždení a cyrilometodejských osláv. Velehrad zanechal v nás hlboké duchovné a umelecké dojmy.
Danica Daubnerová