Stredná odborná škola gastronómie a hotelových služieb na Farského ulici v Bratislave už po piaty raz zorganizovala priamo na svojom dvore školskú zabíjačku so všetkým, čo k zabíjačke a príprave zabíjačkových špecialít patrí. Aj tento rok sa tešila hojnej účasti žiakov, rodičov a zvedavých návštevníkov, ktorí mohli typické pochúťky aj ochutnať.
„Piaty ročník tejto netradičnej zabíjačky ukazuje na dva dôležité aspekty. Je dôležité prepojenie teórie a praxe pri príprave absolventov pre ich budúce povolanie a názornou ukážkou potravinárskej výroby zatraktívniť tento druh učebného odboru,“ povedal bratislavský župan Pavol Frešo.
Fašiangová zabíjačka, ktorá je súčasťou vyučovacieho procesu, sa konala v sobotu 6. februára v areáli Strednej odbornej školy gastronómie a hotelových služieb na Farského ulici v Bratislave, a to pod záštitou Bratislavského samosprávneho kraja, v ktorého je zriaďovateľskej pôsobnosti.
Cieľom tohto príjemného podujatia bola nielen prezentácia samotnej školy, ale najmä odboru mäsiar. Žiaci všetkých ročníkov tohto učebného odboru predviedli pod dozorom majstrov odborného výcviku názornú ukážku zabíjačky a to od porážky cez rozporcovanie až po spracovanie mäsa na mäsové výrobky. Výsledkom netradičného vyučovania boli typické zabíjačkové špeciality ako jaternice, krvavnice, klobásy, tlačenka či zabíjačková kaša. Počas dňa pomáhali spolužiakom aj študenti z iných odborov tejto školy.
Zabíjačka je medzi študentmi veľmi obľúbená, pretože si môžu už počas štúdia reálne v praxi vyskúšať teóriu, ktorú sa naučili a predviesť tak svoje zručnosti pred spolužiakmi, rodičmi aj návštevníkmi školy. Zabíjačka je populárna aj medzi obyvateľmi Petržalky, pre ktorých je zabíjačka medzi panelákmi skôr raritou.
Stredná odborná škola gastronómie a hotelových služieb na Farského ulici v Bratislave je jednou z 58 škôl a školských zariadení, ktoré má Bratislavský samosprávny kraj vo svojej zriaďovateľskej pôsobnosti. Od mája 2013 sa v nej nachádza aj centrum odborného vzdelávania pre oblasť potravinárstva.
(TASR – 7.2.2016, 16:00)