Breadcrumb Abstract Shape
Breadcrumb Abstract Shape
Breadcrumb Abstract Shape

Moravský pohár 2017

15 ročník „Moravský pohár 2017 ,  súťaž odbornej  zručnosti žiakov stredných odborných škôl  v odbore cukrár,  s medzinárodnou účasťou sa tento rok konal v dňoch 4.-6.4.2017 v Strednej  škole na Charbulovej  ulici v Brne. 

Súťaž bola  organizovaná Strednou školou  v spolupráci s AKC ČR pobočka Brno a s hlavným partnerom súťaže spoločnosťou Ireks Enyzma s.r.o Brno.

 Konala sa pod záštitou prezidenta AKC ČR  a  WACS CONTINENTAL DIRECTOR CENTRAL EUROPE pána Bc. Miroslava Kubecu. 

Hodnotiaca komisia bola zastúpená certifikovanými komisármi AKC ČR a cukrárskymi odborníkmi . Zloženie komisie bolo schválené riaditeľkou súťaže RNDr. Janou Markovou a organizačným tímom. 

Predsedníčkou komisie bola Eliška Dernerová, cukrársky technológ a predsedkyňa AKC ČR Brno.

Do súťaže sa zapojilo osem SOŠ, ktoré zabezpečujú vzdelávanie a prípravu v odbore cukrár.

  Žiaci SOŠ v  odbore  cukrár si už tradične zmerali sily v súťažných  úlohách, v ktorých mali pripraviť slávnostnú tortu do hmotnosti 6 kg,  tri druhy  rautových dezertov po 9 kusov a taktiež vyrobiť dekoračný výrobok z jedlého materiálu. 

Kritériom hodnotenia bola chuť a vôňa, vzhľad, dodržanie hmotnosti výrobkov, prácnosť, písomná príprava. Súťažiaci mali na to časový limit 10 hodín, pričom pracovali dva dni, v prvom súťažnom dni 7 hodín a v druhom 3 hodiny. Súčasťou hodnotenia bola aj prezentácia výrobkov naaranžovaním na vopred určené stoly. 

Žiačka  SOŠ GaHS Farského 9, Bratislava Andrea Miglierini, pod odborným vedením majsterky odbornej výchovy Ing. Bačovej  preukázala v súťaži svoje odborné zručnosti a kreativitu a v silnej konkurencii získala  strieborné ocenenie. 

Medzinárodnú súťaž využili zástupcovia jednotlivých škôl, na pracovné stretnutie s riaditeľkou Strednej školy Charbulova, RNDr. Janou Markovou, ktorá ich oboznámila s históriou a súčasnosťou života tejto školy. Oboznámila ich s prípravou všetkých učebných a študijných odborov, pričom osobitne riaditeľa SOŠ GaHS Farského, Bratislava PaedDr. Jozefa Horáka, zaujímali podmienky prípravy v učebnom odbore mäsiar- udenár.

Škola má vlastné pracovisko na rozrábku mäsa a mäsovú výrobu. Výrobky vyrobené v rámci odborného výcviku ponúka v exklusívnej školskej predajni aj s cukrárskymi výrobkami. 

Škola vzhľadom k tomu, že má nedostatočný záujem o odbor mäsiar- udenár, pristúpila k podobnému zámeru ako SOŠ GaHS Bratislava, osloviť záujemcov o toto remeslo aj zo zahraničia, v tomto prípade z Moldavska. 

Pomocnú ruku podá zväz mäsiarov v zastúpení  prezidentom MVDr. Steinhauserom, ktorý uhradí náklady spojené s ubytovaním a stravovaním žiakov.

Záverom bolo konštatované, že tohtoročný jubilejný 15. ročník súťaže odbornej zručnosti žiakov v odbore cukrár  sa zaradil medzi veľmi úspešný a štafetu prebral riaditeľ Strednej školy hotelovej a služieb,  Kroměříž Ing. Petr Hajný.