15 ročník „Moravský pohár 2017 , súťaž odbornej zručnosti žiakov stredných odborných škôl v odbore cukrár, s medzinárodnou účasťou sa tento rok konal v dňoch 4.-6.4.2017 v Strednej škole na Charbulovej ulici v Brne.
Súťaž bola organizovaná Strednou školou v spolupráci s AKC ČR pobočka Brno a s hlavným partnerom súťaže spoločnosťou Ireks Enyzma s.r.o Brno.
Konala sa pod záštitou prezidenta AKC ČR a WACS CONTINENTAL DIRECTOR CENTRAL EUROPE pána Bc. Miroslava Kubecu.
Hodnotiaca komisia bola zastúpená certifikovanými komisármi AKC ČR a cukrárskymi odborníkmi . Zloženie komisie bolo schválené riaditeľkou súťaže RNDr. Janou Markovou a organizačným tímom.
Predsedníčkou komisie bola Eliška Dernerová, cukrársky technológ a predsedkyňa AKC ČR Brno.
Do súťaže sa zapojilo osem SOŠ, ktoré zabezpečujú vzdelávanie a prípravu v odbore cukrár.
Žiaci SOŠ v odbore cukrár si už tradične zmerali sily v súťažných úlohách, v ktorých mali pripraviť slávnostnú tortu do hmotnosti 6 kg, tri druhy rautových dezertov po 9 kusov a taktiež vyrobiť dekoračný výrobok z jedlého materiálu.
Kritériom hodnotenia bola chuť a vôňa, vzhľad, dodržanie hmotnosti výrobkov, prácnosť, písomná príprava. Súťažiaci mali na to časový limit 10 hodín, pričom pracovali dva dni, v prvom súťažnom dni 7 hodín a v druhom 3 hodiny. Súčasťou hodnotenia bola aj prezentácia výrobkov naaranžovaním na vopred určené stoly.
Žiačka SOŠ GaHS Farského 9, Bratislava Andrea Miglierini, pod odborným vedením majsterky odbornej výchovy Ing. Bačovej preukázala v súťaži svoje odborné zručnosti a kreativitu a v silnej konkurencii získala strieborné ocenenie.
Medzinárodnú súťaž využili zástupcovia jednotlivých škôl, na pracovné stretnutie s riaditeľkou Strednej školy Charbulova, RNDr. Janou Markovou, ktorá ich oboznámila s históriou a súčasnosťou života tejto školy. Oboznámila ich s prípravou všetkých učebných a študijných odborov, pričom osobitne riaditeľa SOŠ GaHS Farského, Bratislava PaedDr. Jozefa Horáka, zaujímali podmienky prípravy v učebnom odbore mäsiar- udenár.
Škola má vlastné pracovisko na rozrábku mäsa a mäsovú výrobu. Výrobky vyrobené v rámci odborného výcviku ponúka v exklusívnej školskej predajni aj s cukrárskymi výrobkami.
Škola vzhľadom k tomu, že má nedostatočný záujem o odbor mäsiar- udenár, pristúpila k podobnému zámeru ako SOŠ GaHS Bratislava, osloviť záujemcov o toto remeslo aj zo zahraničia, v tomto prípade z Moldavska.
Pomocnú ruku podá zväz mäsiarov v zastúpení prezidentom MVDr. Steinhauserom, ktorý uhradí náklady spojené s ubytovaním a stravovaním žiakov.
Záverom bolo konštatované, že tohtoročný jubilejný 15. ročník súťaže odbornej zručnosti žiakov v odbore cukrár sa zaradil medzi veľmi úspešný a štafetu prebral riaditeľ Strednej školy hotelovej a služieb, Kroměříž Ing. Petr Hajný.