V dňoch 27. – 29.11.2013 sa uskutočnil v Národnom tenisovom centre v Bratislave, 22. ročník celoslovenskej prezentačnej výstavy JUVYR 2013. Hlavným cieľom podujatia bolo spropagovať a zviditeľniť odborné vzdelávanie s dôrazom na remeselné zručnosti. Súčasťou programu boli aj motivačné odborné súťaže Škola mojej profesie – určené pre žiakov základných škôl realizované v rámci aktivity 3.1.2.1 Národného projektu.
Naša škola SOŠ Farského 9, sa zapojila do tejto aktivity a zorganizovala tri súťaže so zameraním na potravinárstvo a gastronómiu. Súťaže boli organizované najmä na praktické činnosti a zážitkové vzdelávanie.
Žiaci základných škôl súťažili v nasledovných kategóriách:
zdobenie medovníkov bielkovou glazúrou
modelovanie cukrárskych ozdôb z jedlej modelovacej hmoty
príprava nealkoholického miešaného nápoja podľa vlastnej fantázie
Hodnotiaca komisia bola zložená z majstrov odbornej výchovy a žiakov odboru cukrár a čašník, servírka. Žiakov prihlásených do súťaží oboznámili s pravidlami súťaže a kritériami hodnotenia. Žiaci boli pred súťažou poučený o bezpečnosti a hygiene pri práci s potravinami. Na začiatku súťaže bolo potrebné žiakom v krátkosti charakterizovať remeslo, vysvetliť zaujímavou formou technologický postup realizácie zadanej úlohy. Po praktických ukážkach si žiaci základných škôl vyskúšali, zdobenie medovníkov, prípravu ozdôb z cukrárskej modelovacej hmoty a miešanie nealkoholických nápojov. Väčšina prihlásených žiakov si po prvý krát mohla tieto zručnosti vyskúšať. Výnimkou boli dve dievčatá so Starej Turej, ktoré s prípravou medovníkov a zdobením mali už skúsenosti, čo sa prejavilo aj na ich práci a v záverečnom hodnotení.
Najkrajšie výrobky boli ocenené a trom žiakom z každej disciplíny boli odovzdané malé darčeky. Vyrobené cukrárske ozdoby a ozdobené perníčky si mohli žiaci ponechať. V súťaži o najlepší miešaný nealkoholický nápoj si žiaci mohli medzi sebou pripravený nápoj ochutnávkou porovnať.
Prevažná časť žiakov nebola rozhodnutá pre svoje budúce povolanie, ale podľa záujmu s akou prácu vykonávali je predpoklad, že realizovaná akcia môže ovplyvniť rozhodovanie žiakov. Medzi súťažiacimi žiakmi bola aj žiačka z Mosta pri Bratislave, ktorá už bola rozhodnutá pre profesiu kuchár a cukrár práve s úmyslom štúdia na našej škole SOŠ Farského.
Najkrajšie výrobky boli ocenené a trom žiakom z každej disciplíny boli odovzdané malé darčeky. Vyrobené cukrárske ozdoby a ozdobené perníčky si mohli žiaci ponechať. V súťaži o najlepší miešaný nealkoholický nápoj si žiaci mohli medzi sebou pripravený nápoj ochutnávkou porovnať.
Prevažná časť žiakov nebola rozhodnutá pre svoje budúce povolanie, ale podľa záujmu s akou prácu vykonávali je predpoklad, že realizovaná akcia môže ovplyvniť rozhodovanie žiakov. Medzi súťažiacimi žiakmi bola aj žiačka z Mosta pri Bratislave, ktorá už bola rozhodnutá pre profesiu kuchár a cukrár práve s úmyslom štúdia na našej škole SOŠ Farského.
Okrem žiakov z projektových škôl si odskúšali zručnosti aj žiaci z Bratislavských ZŠ škôl, ako ZŠ Tupolevova, Nejedlého, alebo aj žiaci zo SOŠ iného zamerania.