Škola začala svoju históriu škola písať v školskom roku 1973/74, kedy vzniklo Odborné učilište, n. p. Bratislavský mäsový priemysel, v ktorom sa pripravovali učni výlučne v profesii mäsiar – údenár pre chlapcov a údenárka pre dievčatá. Prvým riaditeľom školy bol Miroslav Kríž.
Žiaci sa pripravovali v učebných odboroch mäsiar-údenár, cukrovinkár so zameraním na výrobu cukroviniek a trvanlivého pečiva, cukrár. Od školského roku 1983/84 pribudol odbor biochemik so zameraním na mliekarenskú výrobu.
V tom čase sa na uvedené robotnícke povolania pripravovalo 671 žiakov, čo bolo na jestvujúce priestorové podmienky krajne nevyhovujúce. Aj preto sa Generálne riaditeľstvo Mlynského a pekárenského priemyslu rozhodlo v roku 1984 zriadiť samostatné SOUP na Harmincovej č. 1 odbory ako sú mäsiar, pekár, cukrár, ak nedôjde k zásadnému obratu v odbornom školstve SR.
Stredná odborná škola gastronómie a hotelových služieb
pripravuje žiakov v týchto odboroch:
študijné odbory (4 – ročné s maturitou)
• pracovník v hotelierstve a cestovnom ruchu – 6432 K
• pracovník marketingu – 6405 K
• čašník, servírka – 6444 K
• kuchár – 6445 K
• obchodný pracovník – 6442 K
• výživa, ochrana zdravia a hodnotenie potravín – 2949 M
• potravinárstvo – 2940 M študijné odbory (5 – ročné s maturitou)
• hotelová akadémia – 6323 K
učebné odbory (4 – ročné s výučným listom)
• mäsiar – kuchár – 2956 H
• cukrár – pekár – 2978 H
• cukrár – kuchár – 2977 H
učebné odbory (3 – ročné s výučným listom)
• čašník, servírka – 6444 H
• kuchár – 6445 H
• mäsiar – lahôdkar – 2955 H
• cukrár -2964 H
• pekár-2962 H
• predavač potravinárskeho tovaru – 6460 H
nadstavbové štúdium (2 – ročné s maturitou)
• spoločné stravovanie – 6421 L
• výroba potravín – 2952 L
pomaturitné štúdium (2 – ročné)
• hospodárska informatika – 6292 M
• obchod a podnikanie – 6352 M
V roku 2004 bolo SOUP premenované na Združenú strednú školu potravinársku a v nadväznosti na využitie výsledkov produktívnych prác žiakov v odboroch Mäsiar, lahôdkár a cukrár bola rozšírená ponuka
o prípravu žiakov v učebných a študijných odboroch pre oblasť gastronómie a služieb v gastronómii – kuchár, čašník, servírka. V tomto období prebehla aj príprava nových študijných odborov Výživa, ochrana zdravia a hodnotenie potravín, Výživa a šport. O tieto študijné odbory nebol však záujem.
V roku 2008 sa v dôsledku legislatívnych úprav zmenil názov školy na Strednú odbornú školu (SoŠ). Zároveň v tomto roku došlo rozhodnutím Zastupiteľstva Bratislavského samosprávneho kraja