Breadcrumb Abstract Shape
Breadcrumb Abstract Shape
Breadcrumb Abstract Shape

Exkurzia vo firme STEINEX

Mali sme možnosť porozprávať sa s pánom Jaromírom Steinhauser-om o fungovaní jeho firmy, výrobe výrobkov v tomto prípade zameranej priamo na výrobu šunky. Taktiež sme boli oboznámení s hygienou a špičkovou technikou používanou vo firme STEINEX®. Pán Steinhauser začal podnikať v roku 1994 so svojim bratom na Tišnovských jatkách pod názvom Steinhauser. Nakoľko sa v Nemecku nachádza taktiež firma s rovnakou značkou a rovnakým zameraním na mäsový priemysel došlo k určitým problémom. To prinútilo dvoch bratov rozdeliť sa na dve samostatné firmy. A tak si pán Jaromír Steinhauser zaopatril ochrannú známku na svoje mäsové výrobky po celej Európe a tou je STEINEX®.

Firma sa nachádza v Brne na Mojmírovom námestí 20 v bývalej budove učňovského strediska. Keďže sa budova nachádza v zástavbe činžiakov, sú nutení využívať dômyselný systém filtrácie emisii ktorý je samozrejme veľmi nákladný ale v prípade firmy Steinhauser aj návratný v podobe kvalitnej výroby.

V súčastnosti firma zamestnáva okolo 60 ľudí. Má vybudovanú logistiku, ktorá zabezpečuje bezproblémové doručovanie tovaru v ČR. Firma Steinex dodáva svoje výrobky aj za hranice ČR a to do Rakúska. Tiež by sa radi ale prepracovali aj na slovenský trh. Denná výroba mäsových výrobkov sa zastavuje niekde okolo 15 – 6 ton. Firma má k dispozícii najmodernejšie stroje od firiem VEMAG , WEBER , INJECT STAR. Zaujímavosťou je tiež využitie parných udiarní. Čo sa týka rozmanitosti výroby produkujú sa tu mäkké salámy, trvanlivé výrobky, drobné mäsové výrobky, udené mäsá , šunky a iné špeciality.

Na okraj by som ešte zhodnotil hygienu kde asi nebolo čo vytýkať . Zaujímavosťou bolo keď nám pán Steihauser povedal, že permanentne sa menia čistiace prostriedky nakoľko aj mikroorganizmy si vedia zvyknúť na daný tip čistidla. Na záver by som zhrnul túto exkurziu ako veľmi poučnú, oboznámili sme sa s najmodernejšími technologickými postupmi a strojmi. Ďakujeme že nám bola táto cesta umožnená.

Ing. František Krátky