Breadcrumb Abstract Shape
Breadcrumb Abstract Shape
Breadcrumb Abstract Shape

Exkurzia v mäsozávode Svaman spol. s.r.o. Myjava

Exkurzia v mäsozávode Svaman spol. s.r.o. Myjava
Dňa 4. júna naši žiaci Igor Mikulič, Gabriel Zavarcsík, Denis Varosch sa zúčastnili exkurzie v mäsozávode Svaman spol. s.r.o. Myjava, ktorý spĺňa najnáročnejšie veterinárno-hygienické požiadavky, ktoré sú v súlade s požiadavkami EU. Žiaci mali možnosť sa oboznámiť s technológiou, technickým zariadením a podmienkami výroby pri porážaní jatočných zvierat, rozrábke ako aj výrobe bežných a fermentovaných mäsových výrobkov.
Porážka ošípaných
Omračovanie je vykonávané na Slovensku nie bežným používaným, ale veľmi efektívnym a moderným spôsobom – oxydom uhličitým CO 2. Po zavesení ošípanej na závesnú dráhu a následnom vykrvení bol kus posunutý po dráhe do modernej pariacej vane, kde voda mala teplotu 58° až 65° C. Nasledovalo odštetinovanie t.j. odstránenie srsti v technickom zariadení. Po dočistení a opálení na pracovnom stole, bola ošípaná opäť zdvihnutá na závesnú dráhu a v technickom zariadení dočistená. Následný technologický postupy bol vykolenie, ďalej polenie, celková toaleta bravčovej polovičky, veterinárna prehliadka a jej zatriedenie do akostnej triedy. Po vykonaní týchto technologických postupoch bola bravčová polovička uskladnená v chladiarni.
Porážka hovädzieho dobytka
Žiakom bol opäť umožnený veľmi blízky kontakt s pracovníkmi, ktorí vykonávali jednotlivé technologické operácie porážania hovädzieho dobytka: omráčenie, vykrvenie, oddelenie hlavy, rohov a hnátov, ďalej stiahnutie kože, vykolenie, polenie, celková toaleta hov. polovičky a následná veterinárna prehliadka s konečným kvalitatívnym zaradením do akostnej triedy.
Rozrábka
v čase exkurzie pracovníci vykonávali delenie bravčových polovičiek pre expedíciu a vlastnú mäsovú výrobu. Špecifikum firmy je, že na tomto výrobnom stredisku delia a kostia len mäso z vlastnej porážky.
Mäsová výroba
stredisko je vybavené modernou technológiou pre výrobu bežných mäsových výrobkov, fermentovaných mäsových výrobkov ako aj balenia hotových produktov. Vo firme Svaman sa orientujú na tradičný sortiment mäsových výrobkov a hlavným odberateľom je Mäso Spiš s.r.o.
Ing. Ferdinand Krátky