Dňa 23. októbra sa naši žiaci I.A triedy zúčastnili exkurzie na bitúnku Arpád Albert v Senci. Exkurziou nás sprevádzala veterinárna lekárka p. Šalátová. Žaikom vysvetlila celý technologický postup porážania ošípaných ako aj hovädzieho dobytka, v náväznosti na jednotlivé používané technické zariadenia. Používaná technológia a technické zariadenia sú v súlade s požiadavkami EÚ.ispozícii dva termíny – 5.12. a 9. 12. 2013. To preto, aby sa na exkurzii mohli zúčastniť aj tí žiaci, ktorí v danom dni práve vykonávali odborný výcvik.
Porážka OŠ:
Omračovanie je vykonávané na Slovensku nie bežným používaným, ale veľmi efektívnym a moderným spôsobom – oxydom uhličitým CO 2. Po zavesení ošípanej na závesnú dráhu a následnom vykrvení bol kus posunutý po dráhe do modernej pariacej vane, kde voda mala teplotu 58° až 65° C. Nasledovalo odštetinovanie t.j. odstránenie srsti v technickom zariadení. Po dočistení a opálení na pracovnom stole , bola ošípaná opäť zdvihnutá na závesnú dráhu a v technickom zariadení dočistená. Následný technologický postupy bol vykolenie, ďalej polenie, celková toaleta bravčovej polovičky, veterinárna prehliadka a jej zatriedenie do akostnej triedy. Po vykonaní týchto technologických postupoch bola bravčová polovička uskladnená v chladiarni.
Porážka hovädzieho dobytka:
Žiakom bol opäť umožnený veľmi blízky kontakt s pracovníkmi, ktorí vykonávali jednotlivé technologické operácie porážania hovädzieho dobytka: omráčenie, vykrvenie, oddelenie hlavy, rohov a hnátov, ďalej stiahnutie kože, vykolenie, polenie, celková toaleta hov. polovičky a následná veterinárna prehliadka s konečným kvalitatívnym zaradením do akostnej triedy.
Špecifikum tohto moderného bitúnka je v tom, že si neorganizuje vlastný nákup, ale poráža ako prácu v mzde jednotlivým dodávateľom živých zvierat. Väčšinou sú jatočné zvieratá z ČR, Maďarska aj z Rakúska.
Ing. Ferdinand Krátky