Breadcrumb Abstract Shape
Breadcrumb Abstract Shape
Breadcrumb Abstract Shape

Exkurzia na bitúnku Arpád Albert v Senci

Dňa 17. októbbra naši žiaci Patrik Kuruc, Ondrej Tomlák a David Košický sa zúčastnili exkurzie na bitúnku Arpád Albert v Senci. Celou exkurziou nás sprevádzal majiteľov syn a na všetky otázky veľmi ochotne odpovedal. Vysvetlil tiež technologický postup porážania ošípaných ako aj hovädzieho dobytka, v náväznosti na jednotlivé používané technické zariadenia. Používaná technológia a technické zariadenia sú v súlade s požiadavkami EÚ.
Porážka ošípaných
Omračovanie je vykonávané na Slovensku nie bežným používaným, ale veľmi efektívnym a moderným spôsobom – oxydom uhličitým CO 2. Po zavesení ošípanej na závesnú dráhu a následnom vykrvení bol kus posunutý po dráhe do modernej pariacej vane, kde voda mala teplotu 58° až 65°C. Nasledovalo odštetinovanie t.j. odstránenie srsti v technickom zariadení. Po dočistení a opálení na pracovnom stole , bola ošípaná opäť zdvihnutá na závesnú dráhu a v technickom zariadení dočistená. Následný technologický postupy bol vykolenie, ďalej polenie, celková toaleta bravčovej polovičky, veterinárna prehliadka a jej zatriedenie do akostnej triedy. Po vykonaní týchto technologických postupoch bola bravčová polovička uskladnená v chladiarni.
Porážka hovädzieho dobytka
Žiakom bol opäť umožnený veľmi blízky kontakt s pracovníkmi, ktorí vykonávali jednotlivé technologické operácie porážania hovädzieho dobytka: omráčenie, vykrvenie, oddelenie hlavy, rohov a hnátov, ďalej stiahnutie kože, vykolenie, polenie, celková toaleta hov. polovičky a následná veterinárna prehliadka s konečným kvalitatívnym zaradením do akostnej triedy.
Špecifikum tohto moderného bitúnka je v tom, že si neorganizuje vlastný nákup, ale poráža ako prácu v mzde jednotlivým dodávateľom živých zvierat. Väčšinou sú jatočné zvieratá z ČR, Maďarska aj z Rakúska.
Ing. Ferdinand Krátky