Breadcrumb Abstract Shape
Breadcrumb Abstract Shape
Breadcrumb Abstract Shape

„EAT! Brussels 2014“

 V dňoch 10. – 14. septembra 2014 sa konal III. ročník gurmánskeho festivalu „EAT Brussels“ v brusselskom parku Bois de la Cambre.
Naša škola SOŠ gastronómie a hotelových služieb, Farského 9, Bratislava pod záštitou BSK reprezentovala Slovensko a bratislavský región pod vedením riaditeľa školy PaedDr. Jozefa Horáka. Festivalu sa zúčastnili majstri odborného výcviku Ing. Janka Krošláková, p. Luboš Babušek a žiaci učebného a študijného odboru kuchár a pracovník v hotelierstve a cestovnom ruchu: Daniel Zsigmund, Igor Kovács, Linda Deáková a Kristína Simonová. Žiaci pod vedením majstrov OV pripravili slovenské špeciality: slovenskú kapustnicu, chlieb s oškvarkovou pomazánkou, bratislavské bravčové pliecko so žemľovou knedľou, zemiakové lokše plnené kačacou pečienkou, makom, slivkovým lekvárom alebo orechami, zapekačky s chlebom, bratislavské rožky makové a orechové, svadobné kysnuté koláče, skalický trdelník a pagáče. K dobrému jedlu sme ponúkali víno, vineu, kofolu, citrónovú limonádu a kávu značky Alfredo od firmy Darboven. Všetky výrobky boli pripravené majstrami a žiakmi našej školy.
Z BSK prišli na gurmánfestival do Brusselu poslanec, predseda školskej komisie Prof. PaedDr. René Bilík, CSc. a Ing. Jana Vaculová z kancelárie predsedu BSK, ktorá sa podieľala na procese prípravy tohto podujatia spolu so zástupcom kancelárie BSK v Brusseli p. Mgr. Dominikou Forgáčovou, PhD.
Návštevníci festivalu mohli obdivovať jedlá z 11 regiónov rôznych kútov sveta. Naša škola bola ako jediná škola, ktorá reprezentovala krajinu na gurmánfestivale spomedzi 11 regiónov sveta.
Vo štvrtok bolo slávnostné otvorenie gurmánfestivalu, ktorého sa zúčastnil aj minister zahraničných vecí. Všetkým VIP hosťom podávali zúčastnené krajiny a mestá – Sofia, Peking, Mazovie, Katangu, Sichuan, Rabat, Ile de France, Quebec, Ljublana – svoje typické národné jedlá. My sme ponúkali pravú slovenskú kapustnicu.
Pozvanie do stánku prijali veľvyslanec SR pri NATO p. Tomáš Valášek, p. Vladimír Kopecký – stále zastúpenie SR pri EÚ, p. Zimmermann s manželkou, p. Krátka, ktorých privítal riaditeľ našej školy PaedDr. Jozef Horák.
Počasie počas celého pobytu bolo slnečné a príjemné, atmosféra výborná a my sme si priniesli veľa skúseností, nové poznatky z oblasti gastronómie iných krajín. Odborné vedomosti využijeme pri príprave žiakov našej školy a aj na budúci ročník festivalu EAT Brussels.
PaedDr. Jozef Horák – riaditeľ školy