Dňa 27.2. 2015 sa na SOŠ Farského uskutočnil Deň talianskej kuchyne v gescii Veľvyslanca Talianskej republiky J.E. Roberta Martini a jeho pani manželky Flavie Bigi, ktorá osobne dozerala na prípravu jedálneho lístka. Cieľom dlhodobého projektu je predstaviť študentom a pedagógom školy originálne receptúry cudzokrajných jedál, ktoré budú môcť využiť neskôr v praxi. Od novembra 2013 ide už o šieste podujatie tohto druhu po Dňoch indonézskej (nov. 2013), tureckej (marec 2014), gruzínskej (apríl, 2014), egyptskej (jún, 2014) a japonskej kuchyne (okt., 2014).
Vzácnych hostí privítal riaditeľ školy Jozef Horák, predstavil ich študentom a tí sa naopak predstavili hosťom v krátkom umeleckom programe. Za sviatočný stôl zasadli na strane diplomatov nielen taliansky Veľvyslanec s manželkou, ale ich pozvanie prijali aj grécky Veľvyslanec Nicolas P. Plexidas s manželkou, srbský Veľvyslanec Šani Dermaku s manželkou, nový egyptský Veľvyslanec Amr El Henawy a Veľvyslankyňa ČR pani Lívia Klausová. Na slovenskej strane to boli okrem pána riaditeľa aj zástupkyňa BSK pani Ing. Tatiana Mikušová, koordinátor celého projektu Gustáv Murín, známy popularizátor gastronómie Justin Topoľský, šéfredaktorka Gastro magazínu Viera Dudášová, šéfredaktorka Woman.sk Jana Vančová a redaktorka RTVS Beata Repíková. Z ďalších médií boli ešte zastúpené TV Bratislava, Bratislavsko a iné.
Vzácni hostia, pedagógovia aj učitelia v ten deň ochutnali: hroznovú pochúťku so syrom a pistáciami, rizoto s jablkami a slaninkou, ako hlavné jedlo bola podávaná bravčová roláda v mlieku s cibuľkou a ako dezert panna cotta s ovocím. Náročnú skúšku pri varení zvládli v kuchyni študenti školy pod vedením majstrov odborného výcviku Žanety Svobodovej a Zoltána Černáka, výzdobu slávnostného stola i obsluhu zvládli na výbornú študenti školy pod vedením ing. Aleny Brandšteterovej, koordináciu s Veľvyslanectvom na príprave celého dňa do všetkých detailov mala na starosti Ing. Jana Krošláková. Počas obeda prebehla zaujímavá debata o talianskej kuchyni (napríklad s odporúčaním od manželky talianskeho Veľvyslanca jedinej správnej ryže dostupnej u nás na prípravu pravého rizota), ale pán Veľvyslanec Talianskej republiky predstavil prítomným aj pripravované Expo v Miláne, ktorého ústrednou témou sú práve potraviny a ich premena na delikatesy, ktoré mali účastníci tohto Dňa talianskej kuchyne príležitosť ochutnať.
Veľmi dôležitý bol aj priamy kontakt študentov s vzácnymi hosťami, kde najväčší úspech zaznamenala pani Klausová, ktorá ochotne podpisovala svoje podpisové karty konkrétnym študentom a študentkám.
Pán Veľvyslanec Talianskej republiky J.E. Roberto Martini v mene svojom aj jeho pani manželky Flavie Bigi vyjadril veľkú spokojnosť s tým, ako sa pedagógovia aj študenti školy pod vedením riaditeľa školy Jozefa Horáka zhostili takej náročnej úlohy nielen v príprave jedál a ich servírovaní, ale aj dekorácii stola a miestnosti. Veď aj rovnošaty obsluhujúcich študentov zdobili zvlášť pripravené menovky s vlajkami oboch krajín a symbolom Európskej únie, ktorá nás spája. Grécky Veľvyslanec Nicolas P. Plexidas na mieste prisľúbil, že sa osobne ujme už najbližšieho Dňa gréckej kuchyne koncom marca. Na ďalšie mesiace sú plánované dni poľskej, izraelskej a vietnamskej kuchyne s perspektívou chorvátskej, srbskej a kórejskej v druhom školskom polroku. Uvažuje sa aj o inštruktážnom videu z každej takejto akcie, ktoré by vo forme DVD slúžilo hlavnému cieľu projektu aj v iných školách tohto zamerania v pôsobnosti Bratislavského samosprávneho kraja.
PaedDr. Jozef Horák – riaditeľ školy