Dňa 12.11.2015 na SOŠ gastronómie a hotelových služieb Farského č 9 v bratislavskej Petržalke zavoňali originálne srbské jedlá. Toto podujatie s edukačným cieľom je súčasťou dlhodobého projektu prezentácie národných kuchýň.
Doteraz svoju národnú kuchyňu predstavili veľvyslanectvá Indonézie (nov., 2013), Turecka (marec, 2014), Gruzínska (apríl, 2014), Egypta (jún, 2014), Japonska (okt., 2014), Talianska (feb., 2015), Grécka (marec, 2015) a Izraela (máj, 2015). Tentoraz boli hostiteľmi pán Veľvyslanec Šani Dermaku s pani manželkou. Pán Veľvyslanec v krátkom príhovore ku študentom a pedagógom školy zdôraznil, že srbská kuchyňa spája typickú balkánsku kuchyňu s exotickejšími prvkami, pričom tradične kulinársky vychytenou časťou krajiny je Vojvodina s početnou slovenskou menšinou. Pripomenul tiež, že práve táto škola na Farského č.9 má pred sebou perspektívu partnerstva s obdobnými školami v Belehrade a Novom Sade. Riaditeľ školy Dr. Jozef Horák podčiarkol, že s každým takýmto dňom národnej kuchyne sa projekt obohacuje, v tomto prípade tým, že študenti a majstri školy nielen varili a servírovali vyberané jedlá, ale ich mali možnosť aj vychutnať. V úvodnom kultúrnom programe sa predstavilo husľové trio študentov školy na ľudovú nôtu a ich vystúpeniu kontroval srbský akordeonista Nikola Kizić. Pri tejto príležitosti sme sa dozvedeli, že stovky srbských muzikantov, tak ako aj on, vyštudovali akordeón práve na bratislavskej VŠMU.
Po tejto časti podujatia za sviatočne vyzdobený stôl zasadli na strane diplomatov nielen pán Veľvyslanec s manželkou, ale aj Veľvyslankyňa Maďarskej republiky pani Éva Czimbalmosné Molnár, ktorá dlhé roky pôsobila v Bratislave ako vynikajúca riaditeľka Maďarského inštitútu a neskôr generálna konzulka v Košiciach. Spolu s ňou prijala pozvanie aj Veľvyslankyňa Vietnamskej republiky pani Ho Dac Minh Hguyet. Obe Veľvyslankyne chceli byť prítomné na tomto podujatí, ktoré už má v diplomatickom zbore dobrý zvuk, s perspektívou, že ich kuchyne sa predstavia v budúcom roku. Po prvykrát sa takéhoto obeda zúčastnil aj sponzor pán Miroslav Zecević, majiteľ firmy MicroTri, so slovenskou manželkou. Treba povedať, že pán Zecević hovorí perfektne po slovensky a prispel ku kulinárskej debate niekoľkými vtipnými postrehmi. Na slovenskej strane okrem pána riaditeľa Jozefa Horáka srbské jedlá koštoval aj známy popularizátor gastronómie Justin Topoľský, šéfredaktorka časopisu Gastro pani Vierka Dudášová, koordinátor celého projektu Gustáv Murín, zástupca BSK Mgr. Peter Húska a zástupcovia časopisu Pán učiteľ – šéfredaktor Mgr. Art. Vladimír Kubovčík a redaktorka Mgr. Renáta Májková. Pán Kubovčík so svojím školeným hlasom prispel aj k úvodnému programu, kedy jeho pieseň roztancovala všetkých prítomných. Podujatie sledoval aj štáb Tablet TV z TASR a ďalší zástupcovia médií.
Cieľom dlhodobého projektu je predstaviť študentom a pedagógom školy cudzokrajné receptúry, ktoré budú môcť využiť neskôr v praxi. Pri náročnej skúške v kuchyni študentov školy viedli majstri odborného výcviku predovšetkým Ľuboš Babušek, ktorému boli nápomocní aj Zoltán Černák a Žaneta Svobodová, výzdobu slávnostného stola i obsluhu zvládli na výbornú študenti v odbore čašník-servírka pod vedením Mgr. Viery Nižňanskej, Ing. Danice Šidlíkovej, Bc. Janky Drdackej a Bc. Heleny Grachovej. Koordináciu s Veľvyslanectvom na príprave celého dňa do všetkých detailov mala na starosti ing. Janka Krošláková.
Ako predjedlo bola servírovaná Gibanica s pršutom, Feta syrom a kukuričným chlebom Projara. Nasledovala veľmi sýta hovädzia polievka. Pozoruhodná bola chuťovka v podobe misky plnej opekanej fazule s cibuľkou. Hlavným jedlom bol Karadjordjevov kotlet, umne servírovaný vo zvitku spolu s opekanými zemiakmi a šopským šalátom. Ako dezert bol podávaný čokoládový koláč s orechami Bajadera. Aperitívom bola srbská rakija z hrušky, k jedlu sa podávali excelentné vína z Vojvodiny – Chardonne a Merlot z vinárstva Kiš.
Všetky jedlá boli vďaka sponzorstvu firmy MicroTri servírované učiteľom aj študentom. Pochutili si tak všetci. Na začiatok budúceho roku už je prisľúbený Deň vietnamskej kuchyne.