V SOŠ gastronómie a hotelových služieb, Farského 9 v Bratislave sa deň 3. októbra 2014 dňoch 10. – 14. septembra 2014 niesol v duchu piateho dňa medzinárodnej gastronómie – Deň japonskej kuchyne.
Riaditeľ školy PaedDr. Jozef Horák privítal v našej škole profesorku z Odbornej vysokej školy v Nagane Hiroko Nakazowa, tretiu tajomníčku, kultúrnu atašé Tomoe Komatsu a asistentku japonského veľvyslanectva zo sekcie kultúry p. Janu Šoucovú.
Odborníčka na výživu žiakom a pedagogickým zamestnancom školy prednášala o kultúre stravovania v Japonsku. Poslucháčov zaujala tajomstvom ukrytým v japonskej kuchyni, ktoré zaručuje dlhovekosť Japoncov. Po prednáške pani profesorka spolu so žiakmi učebného a študijného odboru kuchár, pracovník v hotelierstve a cestovnom ruchu a hotelová akadémia a majstrami odborného výcviku kuchár p. Babušekom, Bc. Černákom a p. Svobodovou pripravovala tradičné jedlá japonskej kuchyne: miso polievku, kazarizushi, maccha muffin.
V učebni stolovania majstri odborného výcviku Ing. Krošláková, Bc. Drdacká a Mgr. Žbodák so žiačkami hotelovej akadémie pripravili slávnostnú tabuľu vo farbách Japonska, kde boli podávané špeciality: miso polievka, kazarizushi, oyaki (koláčiky plnené špenátom, fazuľou a hubami), maccha muffin a zelený čaj.
Pozvanie k slávnostnému stolu prijala Ing. Viera Žatkovičová zo ŠIOVu. Všetky špeciality ochutnali aj žiaci našej školy, ktorí po skončení dostali potravinový balíček so surovinami z japonskej kuchyne.
Na záver riaditeľ školy PaedDr. Jozef Horák vyjadril poďakovanie za vzácne informácie z oblasti výživy a japonskej stravy a odovzdal im upomienkové darčeky charakterizujúce malokarpatskú oblasť regiónu bratislavského kraja. Zároveň vyjadril presvedčenie, že v ďalšom období SOŠGaHS využije ponuku japonského veľvyslanectva v Slovenskej republike na prednášky o Japonsku, japonskej kultúre a spoločnosti, ktorých cieľom je priblížiť Japonsko.
Fotogaléria
PaedDr. Jozef Horák – riaditeľ školy