Deň 15.11.2013 sa v SOŠ, Farského 9 niesol v znamení výnimočnej gastronomickej akcie – Dňa indonézskej kuchyne. Myšlienka zorganizovania takéhoto špeciálneho gurmánskeho dňa vznikla pri návšteve jeho excelencie veľvyslanca Indonézskej republiky Djumantora Purba na praktickej časti maturitných skúšok študijných odborov kuchár, čašník, servírka v apríli 2013.
Vďaka osobnej iniciatíve pána Gustáva Murína, známeho spisovateľa, priateľa pána veľvyslanca sa pretavila myšlienka zorganizovania Dňa indonézskej kuchyne do reality.
Riaditeľ školy PaedDr. Jozef Horák s kolektívom spolupracovníkov pripravil scenár tohto podujatia, ktorý potom diplomaticky ženský spolok Indonézskej ambasády p. Tio Sarum Paet a pani Eliana Sitepo pod vedením šéfkuchára pána Jusufa a ostatných zamestnancov uviedli v podobe pripraveného menu.
Pred podávaním indonézskych špecialít sa uskutočnilo slávnostné zahájenie za účasti pána veľvyslanca a jeho sprievodu, zástupcov zriaďovateľa p. Mgr. B. Lukáčovej, riaditeľky odboru stratégie, územného rozvoja a riadenia projektov a p. PhDr. Stanislava Brunu, riaditeľa odboru implementácie SO/RO pre OPBK a p. Gustáva Murína.
Po štátnych hymnách Indonézie a Slovenska sa prihovorili zamestnancom a žiakom školy riaditeľ školy a pán veľvyslanec. S potešením prijali zorganizovanie Dňa indonézskej kuchyne a spoločne potvrdili, že táto akcia nebude len nejakou jednorázovou epizódou, ale že obidve strany majú záujem o vytvorenie tradície s osobitným zreteľom na vzájomné spoznávanie kultúr, do ktorej patrí aj oblasť gastronómie a cestovného ruchu. Slávnostné otvorenie spríjemnilo vystúpenie tanečníc z Indonézie s ukážkou typických tanečných kreácií.
A teraz už, čo sa vlastne podávalo:
Polievka: Indonézska kuradia podávaná so zeleninou, omáčkou sambal oelek a krevetovými chipsami
Predjedlo: Kuracie satay podávané s orieškovou omáčkou a s ryžovým koláčom „lontong“
Hlavné jedlo: Gado-gado – zmiešaná varená zelenina, ryžový koláč „lontong“, vyprážané tofu, tempe, vajíčka, preliate orieškovou omáčkou podávané s krevetovými chipsami
Dezert: pisang goreng – chrumkavý vyprážaný banán
PaedDr. Jozef Horák – riaditeľ školy