Breadcrumb Abstract Shape
Breadcrumb Abstract Shape
Breadcrumb Abstract Shape

Deň gruzínskej kuchyne

 Dňa 24. apríla 2014 v SOŠ, Farského 9, Bratislava sa uskutočnil v rámci medzinárodnej gastronómie „Deň gruzínskej kuchyne“.
Po štátnych hymnách Gruzínskej republiky a Slovenskej republiky riaditeľ školy PaedDr. Jozef Horák privítal veľvyslanca Gruzínskej republiky p. Alexandra Nalbandova, p. Julietu Sranidze, tajomníčku veľvyslanca a ďalších členov gruzínskeho veľvyslanectva. Tiež srdečne privítal pozvaného hosťa, jeho excelenciu mimoriadneho a splnomocneného veľvyslanca Egyptskej republiky v SR.
Typické gruzínske špeciality pripravovali tajomníčka gruzínskeho veľvyslanectva p. p. Julieta Sranidze a osobný asistent veľvyslanca p. Eka Duglejze za pomoci žiakov našej školy, odboru kuchár a majstrov odborného výcviku.
Na slávnostnom obede sa zúčastnili aj zástupcovia z Rady rodičov p. Deáková a p. Demovičová. Slávnostnú atmosféru doplnila gruzínska hudba a uvádzanie tradičného folklóru.
Menu, ktoré sa podávalo:
    Mčadi – kukuričné chlebíčky (kukuričná múka hladká, slnečnicový olej)
    Fchali – špenát s orechami (špenát, orechy, koriander, gruzínske korenie, cesnak, soľ, červená paprika, granátové jablko)
    Chačapuri – syrová špecialita (múka hladká 00 extra, droždie, voda, margarín, slnečnicový olej, soľ, cukor, syr)
    Polievka Čakapuli (teľacie mäso, zelené slivky, jarná cibuľka, estragón, koriander, biele víno, soľ, zelená paprika)
    Sacivi – morčacie mäso v orechovej šťave (morčacie mäso, orechy, gruzínske korenie, cesnak, soľ, červená paprika)
    Gomi – kukuričná kaša s gruzínskym syrom (kukuričná múka hrubá, kukuričná múka hladká, syr sulguni)
    Felamuši – dezert z hroznovej šťavy (hroznová šťava, múka hladká 00 extra, vlašské orechy celé)
Slávnostný obed ochutnali aj zamestnanci školy a žiaci, ktorí sa podieľali na príprave a realizácii tohto skvelého podujatia.
Ing. Janka Krošláková, HMOV