Breadcrumb Abstract Shape
Breadcrumb Abstract Shape
Breadcrumb Abstract Shape

Deň egyptskej kuchyne

V Strednej odbornej škole, Farského 9 v Bratislave bol 4. júna 2014 výnimočný deň, pretože sa tu konala ďalšia gastronomická akcia „Deň egyptskej kuchyne“. Žiaci učebného a študijného odboru kuchár, spolu s majstrami odborného výcviku pod vedením osobného kuchára egyptského veľvyslanca Mohameda Selima, pripravovali typické jedlá pre túto krajinu:
    Kosharim, ktoré pripravili zo surovín: cestoviny, šošovica, ryža, cícer, cibuľa, rajčinový pretlak, cesnak, ocot, čili, olej a hladká múka.
    Ako dezert pripravili Om Ali, na prípravu ktorého použili lístkové cesto, kokos, lieskové oriešky, mandle a hrozienka.
Obeda sa zúčastnili pedagogickí aj nepedagogickí zamestnanci a žiaci našej školy. Medzi pozvanými hosťami bola p. Ingrid Demovičová, ako zástupca Rady rodičov a p. Kamil Zeman z firmy Darboven.
Druhý deň 5. júna 2014 sa niesol v slávnostnej atmosfére. Slávnostného obeda sa zúčastnil veľvyslanec Egyptskej republiky, Jeho excelencia Ihab Nasr s manželkou, Mrs. Doha Nasr, veľvyslankyňa Kubánskej republiky Oipa Sanchez Lovenzo s manželom, veľvyslanec Talianska Roberto Martini a osobná asistentka veľvyslanca Egyptskej republiky Veronika Matuschka.
Všetkých prítomných pred budovou školy privítal riaditeľ školy PaedDr. Jozef Horák so svojimi zamestnancami tradičným slovenským spôsobom – chlebom a soľou.
Pozvanie riaditeľa školy prijal aj riaditeľ odboru školstva, mládeže a športu BSK Ing. Roman Csabay a Mgr. Dagmar Deáková, predsedníčka Rady rodičov v SOŠ, Farského 9, Bratislava. Z radov žiakov sa obeda zúčastnila žiačka II. ročníka študijného odboru kuchár Linda Deáková.
Po štátnych hymnách Egyptskej republiky a Slovenskej republiky sa prihovoril veľvyslancom riaditeľ školy PaedDr. Jozef Horák, pán veľvyslanec Egyptskej republiky a riaditeľ odboru školstva, mládeže a športu BSK Ing. Roman Csabay.
Manželka pána veľvyslanca Egyptskej republiky madam Doha Nasr spolu s osobnou asistentkou vyzdobili miestnosť typickými artefaktmi.
Aj v tento deň varenie v našom technologickom centre prebiehalo pod vedením šéfkuchára Mohameda Ali Selima Mahmouda a Hany Kamel Saleh Youssefa, ktorý bol nápomocný pri obsluhe hostí.
A teraz už, čo sa vlastne podávalo:
    Orientálny tanier
    Falafel (cícer, bylinky, sezam)
    Vínne listy (ryža, bylinky, sušená mäta)
    Baba Ghanoush (baklažán, tahini)
    Almazeya (kura, mlieko, fritovaná cibuľa)
    Koshari (cestoviny, ryža, šošovica, cícer, fritovaná cibuľa, rajčinová omáčka normálna a pikantná)
    Kuracia pečeň (cibuľa, koreniny)
    Šalát (baklažán, paradajky, jarná cibuľka, sušená mäta)
    Om Ali (lístkové cesto, šľahačková smotana, oriešky, kokos)
    Karkade (Ibištek)
    Egyptian Coffee
S dezertom, ktorý sa podával, sa viaže národný historický príbeh Egypta, s ktorým sa naši hostia oboznámili počas slávnostného obeda.
Om Ali bola podľa legendy prvou manželkou sultána Ezz el Din Aychek. Ženy v Egypte nemali dovolené vládnuť, avšak mohli vystupovať ako poručníčky svojich synov, ktorí sa mali stať panovníkmi, keď na to dovŕšili vek. Keď sultán zomrel, jeho druhá žena Shagaret el Dorr sa s Om Ali sporila o to, ktorej syn sa stane následníkom sultána. Shagaret el Dorr robila všetko pre to, aby sa Om Ali zbavila. A tak Om Ali pripravila plán na podplatenie slúžok Shagaret el Dorr. Kým sa Shagaret el Dorr kúpala, jej vlastné slúžky ju papučami ubili na smrť. Om Ali pripravila tento dezert na oslavu jej smrti a rozdala ho ľuďom“.
Pán veľvyslanec Talianska prejavil záujem o vytvorenie spolupráce s našou školou a školou podobného zamerania v Taliansku. Zároveň pán veľvyslanec pozval riaditeľa školy na ambasádu talianskeho veľvyslanectva coffebraik s cieľom prerokovania budúcej spolupráce.
Na záver riaditeľ školy PaedDr. Jozef Horák so zamestnancami obdržal z rúk veľvyslanca Egyptskej republiky dar a pozvanie na slávnostnú recepciu k štátnemu sviatku Egyptskej republiky.
Aj v tento deň varenie v našom technologickom centre prebiehalo pod vedením šéfkuchára Mohameda Ali Selima Mahmouda a Hany Kamel Saleh Youssefa, ktorý bol nápomocný pri obsluhe hostí.
Riaditeľ školy vyjadril poďakovanie všetkým zamestnancom, ktorí sa pričinili o mimoriadne vydarené podujatie, osobitne Ing. Janke Krošlákovej, hlavnej majsterke OV, majstrom OV kuchár Ľubošovi Babuškovi a Bc. Zoltánovi Černákovi a tiež žiakom odborov kuchár a čašník, servírka.
Záverom poznamenal, že v tomto školskom roku sme Egyptskou kuchyňou zavŕšili cyklus dní medzinárodných kuchýň (indonézskou, tureckou, gruzínskou) a v ďalšom školskom roku budeme pokračovať medzinárodnou kuchyňou Japonska v termíne 3.10.2014. Následne to bude vietnamská a kubánska kuchyňa. Osobitne sa tešíme na prípravu českej kuchyne, ktorá bude v gescii partnerskej školy v Českej republike v Bzenci.
PaedDr. Jozef Horák – riaditeľ školy