Dňa 12. 4. 2018 sa po pätnásty raz študenti SOŠ Gastronómie a hotelových služieb Farského č. 9 v bratislavskej Petržalke pod vedením ich majstrov odborného výcviku oboznamovali s cudzokrajnou kuchyňou. Tentoraz to bola čínska. Doteraz takto svoju národnú kuchyňu predstavili od roku 2013 veľvyslanectvá Indonézie (dva krát), Turecka, Gruzínska,Egypta,Japonska,Talianska,Grécka, Izraela, Srbska, Vietnamu, Rakúska, Bulharska a Českej republiky.
Cieľom projektu je dať študentom školy príležitosť, aby sa oboznámili s receptami cudzokrajnej kuchyne, ale nie komplikovanými, ktoré budú môcť uplatniť aj v praxi.
Riaditeľ školy Dr. Jozef Horák vo svojom príhovore okrem vzácnych hostí privítal aj XIAO XIAO Chen, absolventku školy čínskeho pôvodu, ktorá prišla študovať pôvodne bez znalosti slovenčiny, ale končila ako jedna z najlepších. Tentokrát bol hostiteľom Veľvyslanec Čínskej ľudovej republiky pán Lin Lin.
Po prvý krát za celé štyri roky projektu prišiel medzi študentov a vzácnych hostí aj nový predseda BSK, pán Juraj Droba, ktorý ocenil pôvodnú myšlienku a prisľúbil finančnú pomoc pri vydaní brožúrky, ktorá má výsledky projektu predstaviť aj iným školám a zainteresovaným inštitúciám.
Pod dohľadom šéfkuchára Veľvyslanectva Čínskej ľudovej republiky, pána Jin Songa, a majstrov odborného výcviku navarili študenti SOŠ Farského tú najklasickejšiu zostavu čínskej kuchyne.
Studeným predjedlom bolo údené tofu so zelerom. Nasledovala kukuričná polievka.
Ako hlavné jedlo bolo kuracie Kungpao s opekanou ryžou a vajíčkom. Ako chuťovka nasledovali krevety s hríbmi a bambusovými výhonkami. Záver patril dezertu, ktorým boli sladké vyprážané guľôčky.
K hlavnému jedlu sa podávalo biele a červené víno Dynasty, k dezertu vavrínové víno a na záver čaj typu wulong „Železná bohyňa milosrdenstva“.
Výzdobu slávnostného stola i obsluhu zvládli na výbornú študenti v odbore čašník-servírka, ktorých viedli Bc. Viera Nižňanská, Bc. Janka Drdacká, Mgr. Helena Grachová a Ing. Danica Šidlíková. Koordináciu s veľvyslanectvom do všetkých detailov viedla Ing. Janka Krošláková. Už v máji by mal nasledovať Deň rumunskej kuchyne.
Jedlá boli servírované aj učiteľom, majstrom odborného výcviku a študentom. Pochutili si tak všetci. Hostia dostali „na cestu“ bratislavské rožky, ktorými je naša škola vychýrená, čo sa pravidelne odzrkadľuje v rade ocenení. A tak sa aspoň symbolicky predstavila aj tradičná slovenská kuchyňa.