Breadcrumb Abstract Shape
Breadcrumb Abstract Shape
Breadcrumb Abstract Shape

Deň bulharskej kuchyne

Dňa 28. 9. 2017 sa po trinásty raz študenti SOŠ Gastronómie a hotelových služieb Farského č. 9 v bratislavskej Petržalke pod vedením ich majstrov odborného výcviku oboznamovali s cudzokrajnou kuchyňou. Tentoraz to bola bulharská. Doteraz takto svoju národnú kuchyňu predstavili od roku 2013 veľvyslanectvá Indonézie (dva krát), Turecka, Gruzínska, Egypta, Japonska, Talianska, Grécka, Izraela, Srbska, Vietnamu a Rakúska. 

Cieľom projektu je dať príležitosť študentom školy, aby sa oboznámili s exotickými, ale nie komplikovanými receptami cudzokrajnej kuchyne, ktoré budú môcť uplatniť aj v praxi. To zdôraznil vo svojom príhovore aj riaditeľ školy Dr. Jozef Horák. Upozornil, že v projekte po exotických kuchyniach prichádza nám veľmi blízka gastronómia a privítal rekordný počet veľvyslancov. Ich výber zdôvodnila vo svojom príhovore hlavná hostiteľka, bulharská veľvyslankyňa pani Jordanka Chobanova. Tá bola hosťom už predošlého podujatia venovaného rakúskej kuchyni a tak prípravu tejto prezentácie bulharskej kuchyne zvládli spolu s jej kolegyňami, najmä bývalou riaditeľkou Bulharského kultúrneho inštitútu Elena Arnaudovou, na výbornú. Tradične sa takejto prezentácie zúčastňujú aj pozvaní Veľvyslanci – opakovane to tentoraz bola česká veľvyslankyňa pani Lívia Klausová a poľský veľvyslanec pán Leszek Soczewica. Nie je to náhoda, pretože aj oni už prejavili záujem predstaviť svoje krajiny takouto atraktívnou formou. Okrem nich za slávnostnú tabuľu zasadli aj Veľvyslanec Gruzínska prof. Revaz Gachechiladze, Veľvyslanec Japonska pán Jun Shimmi a Veľvyslankyňa Turecka pani Hatice Aslıgül Üğdül. Spolu s diplomatmi bol hosťom pani Veľvyslankyne Chobanovej a riaditeľa SOŠ Dr. Jozefa Horáka aj vedúci Kancelárie prezidenta Slovenskej republiky Štefan Rozkopál.

Na druhej strane slávnostnej tabule, opäť tradične, zasadli zástupcovia médií – prof. Ľudmila Novacká, prezidentka slovenskej pobočky medzinárodnej novinárskej organizácie FIJET, a šéfredaktorka Gastro-revue pani Viera Dudášová. Na bulharských špecialitách si pochutila aj zástupkyňa rady rodičov, ktorej robil spoločnosť zástupca riaditeľa SOŠ. Vítaným hosťom bol aj Ing. Roman Csabay, riaditeľ Odboru školstva, mládeže a športu BSK.

            Okrem obvyklých príhovorov pani Veľvyslankyne a pána riaditeľa SOŠ úvod podujatia oživilo vystúpenie detí z Bulharskej základnej školy Christa Boteva. Hostia sa potom presunuli do slávnostne vyzdobenej miestnosti, kde po krátkom prípitku koordinátora projektu Gustáva Murína začala samotná degustácia vybraných jedál.

            Pri prezentácii národných kuchýň sa vždy znovu objavuje otázka, ako vybrať také jedlo, ktoré by dostatočne charakterizovalo danú krajinu a zároveň nebolo na jedálnom lístku okolitých krajín. Najmä v Európe sú kuchyne susedov úzko previazané. Ale v prípade Bulharska sú osobitou kapitolou mliečne výrobky a zelenina. Ako zdôraznil koordinátor projektu Gustáv Murín, práve niektoré mliečne výrobky s obsahom Lactobacilus bulgariensis prispievajú k dlhovekosti. Veď bulharské mesto Smolian je známe „Sviatkom dlhovekých“, keďže na 31 113 obyvateľov tu pripadá 548 obyvateľov s vekom medzi 90 a 99 rokmi a 66 matuzalémov starších ako 100 rokov.

            Presne v duchu projektu boli jedlá jednoduché, ale zároveň osobité. Na úvod ako studené predjedlo to bola chutná kombinácia jogurtu a papriky s názvom Katak. Tú si hostia natierali na opečený chlieb z produkcie školy, ktorý týždeň pred tým na vinobraní v Pezinku vyhral suverénne hlasovanie návštevníkov podujatia. Nasledovala polievka Topčeta s mäsovými knedličkami a pestrou zmesou zeleniny. Po polievke sa ozdobou menu stal plnený baklažán. A asi nikoho už neprekvapí, že aj dezert tvoril bulharský biely jogurt s ovocím. K jedlám boli podávané bulharské vína. Nad všetkých bdel šéfkuchár Christo Christov, ktorý si na záver zaslúžil potlesk prítomných hostí.

            Pri náročnej skúške v kuchyni študentov školy viedli majstri odborného výcviku Ľuboš Babušek a Zoltán Černák. Výzdobu slávnostného stola i obsluhu zvládli na výbornú študenti v odbore čašník-servírka, ktorých viedli Bc. Viera Nižňanská, Bc. Janka Drdacká a Mgr. Helena Grachová. Koordináciu s veľvyslanectvom zabezpečovala Ing. Janka Krošláková. Výkony študentov a majstrov školy prítomných diplomatov tak nadchli, že svoju účasť na projekte prisľúbili všetci prítomní, takže sa máme na čo tešiť. Deň rumunskej kuchyne je už naplánovaný na november tohto roku.

            Jedlá boli servírované aj učiteľom a študentom. Pochutili si tak všetci.