Učebný odbor
Cukrár
Kód odboru: | 2964 H |
Dĺžka štúdia: | 3 roky |
Základné podmienky prijatia: | Úspešné ukončenie 9. ročníka ZŠ Úspešné vykonanie prijímacej skúšky Zdravotná spôsobilosť uchádzača |
Spôsob ukončenia štúdia: | Záverečná skúška |
Poskytované vzdelanie: | Stredné odborné vzdelanie a príprava na výkon príslušných odborných povolaní |
Ďalšie možnosti štúdia: | 2-ročné denné nadstavbové štúdium končiace maturitnou skúškou |
Charakteristika odboru
Absolvent učebného odboru je kvalifikovaný odborný pracovník, schopný pracovať podľa platných technologických postupov, dodržiavať platné receptúry a technicko-hospodárske normy. Absolvent vie pripraviť cukrárske cestá, plnky, hmoty, upiecť, plniť, zdobiť rôzne druhy výrobkov, pripraviť, prepočítať spotrebu, hodnotiť a odstraňovať chyby, zabezpečiť správne manipulovanie a uskladnenie. Má základné komunikačné schopnosti, znalosti z ekonomických a hygienických zákonov. Počas výroby prísne dbá na bezpečnosť práce, osobnú hygienu, hygienu pracoviska a zabezpečuje zásady starostlivosti o životné prostredie. Absolventi odboru sa môžu uplatniť vo výrobniach cukrárskych výrobkov, predajniach cukrárskych výrobkov alebo môžu vykonávať vlastnú podnikateľskú činnosť.