Učebný odbor
Čašník, servírka
Kód odboru: | 6444 H |
Dĺžka štúdia: | 3 roky |
Základné podmienky prijatia: | Úspešné ukončenie 9. ročníka ZŠ Úspešné vykonanie prijímacej skúšky Zdravotná spôsobilosť uchádzača (prekážajú poruchy funkcie pohybového systému, kožné choroby, alergie, poruchy reči a sluchu) |
Spôsob ukončenia štúdia: | Záverečná skúška |
Poskytované vzdelanie: | Stredné odborné vzdelanie a príprava na výkon povolania zariadeniach spoločného stravovania |
Ďalšie možnosti štúdia: | 2-ročné denné nadstavbové štúdium končiace maturitnou skúškou |
Charakteristika odboru
Učebný odbor pripravuje absolventov so všeobecnovzdelávacím základom, s odbornými teoretickými vedomosťami a praktickými zručnosťami tak, že je schopný vykonávať kvalifikovanú činnosť pri obsluhe v reštauráciách, hoteloch a ďalších zariadeniach spoločného stravovania a v oblasti súkromného podnikania. Absolvent ovláda základy stolovania a obsluhy hostí pri bežných a slávnostných príležitostiach. Vie prijímať objednávky, podávať informácie o jedlách a nápojoch, čapovať a ošetrovať nápoje, ošetrovať jedlá, minútky, šaláty, múčniky a miešané nápoje. Ovláda výpočty a normy surovín, administratívne práce v zariadeniach spoločného stravovania, účtovanie a inkasovanie. Vie kultivovane komunikovať s hosťom. Absolvent má kvalifikáciu na to, aby mohol pracovať ako živnostník.