Študijný odbor
Čašník, servírka
Kód odboru: | 6444 K |
Dĺžka štúdia: | 4 roky |
Základné podmienky prijatia: | Úspešné ukončenie 9. ročníka ZŠ Úspešné vykonanie prijímacej skúšky Zdravotná spôsobilosť uchádzača (prekážajú poruchy funkcie pohybového systému, kožné choroby, alergie, poruchy reči a sluchu) |
Spôsob ukončenia štúdia: | Maturitná skúška |
Poskytované vzdelanie: | Úplné stredné odborné vzdelanie a príprava na výkon v zariadeniach spoločného stravovania |
Charakteristika odboru:
Študijný odbor pripravuje absolventa so všeobecno-vzdelávacím základom, odbornými teoretickými vedomosťami a praktickými zručnosťami tak, že je schopný vykonávať kvalifikovanú činnosť pri obsluhe v reštauráciách, hoteloch a ďalších zariadeniach spoločného stravovania a v oblasti súkromného podnikania. Ovláda základy stolovania a obsluhy hostí pri bežných a slávnostných príležitostiach. Vie prijímať objednávky, podávať informácie o jedlách a nápojoch, čapovať a ošetrovať nápoje, ošetrovať jedlá, minútky, šaláty, múčniky a miešané nápoje. Ovláda výpočty a normy surovín, administratívne práce v zariadeniach spoločného stravovania, účtovanie a inkasovanie. Vie kultivovane komunikovať s hosťom aj v cudzom jazyku. Pre kvalifikované vykonávanie uvedených činností má absolvent široký odborný profil, logické myslenie, schopnosť pracovať samostatne aj v tíme. Absolventi tohto štúdia môžu pokračovať v ďalšom štúdiu na vysokej škole.