Breadcrumb Abstract Shape
Breadcrumb Abstract Shape
Breadcrumb Abstract Shape

Budeme lepší a modernejší

Vážený pán župan, ctení hostia,

Stredná odborná škola gastronómie a hotelových služieb, Farského 9 v Bratislave, ktorej súčasťou je COVaP so zameraním na potravinárstvo, zabezpečuje prípravu žiakov v študijných odboroch kuchár, čašník servírka, pracovník v hotelierstve a cestovnom ruchu a hotelová akadémia. V učebných odboroch sú to odbory kuchár, čašník, servírka a teraz uvediem tie, pre ktoré tu dnes slávnostne poklepkávame základný kameň, učebné odbory cukrár, pekár, mäsiar, lahôdkar.

Vznik COVaP a osobitne začínajúca realizácia projektu Rekonštrukcie objektu Centra na Harmincovej ul. 1 je historickým medzníkom. Ide o najväčšiu investíciu, ktorej sa dostalo škole v doterajšej viac ako 40-ročnej histórii.

V tejto súvislosti si rád pripomínam obdobie, kedy som obhajoval predložený projekt COVaP na SPPK a následne, keď jednomyseľne bol schválený projekt Zastupiteľstvom BSK. Chcem preto poďakovať z tohto miesta SPPK, ale osobitne odboru stratégie, územného rozvoja a riadenia projektov p. riaditeľke Mgr. Barbore Lukáčovej a jej teamu, ktorý v úzkej súčinnosti so školou a ďalšími útvarmi BSK zabezpečoval prípravu až do finálnej fázy, keď dnes môžeme s radosťou konštatovať, že dochádza k realizácii už schváleného projektu.

Očakávame, že dobudovanie COVaP prinesie to najpodstatnejšie, zvýšenie záujmu o tradičné remeslá pekár, cukrár, mäsiar a že sa tiež skvalitní teoreticko-odborná a praktická príprava žiakov. Po dokončení by podmienky materiálno-priestorové mali zodpovedať najmodernejším trendom v tejto oblasti v európskom kontexte.

Sme pevne presvedčení, že zintenzívnime spoluprácu s významným partnerom, Fakultou chemickej a potravinárskej technológie STU, ktorú tu zastupuje dlhoročný priateľ školy, Doc. Ladislav Starúch, hlavný odborník pre prípravu vysokoškolsky vzdelaných absolventov v oblasti spracovania mäsa a konzervácie potravín.

Veď už doteraz sme spolupracovali pri organizovaní celoslovenských akcií o nových trendoch v technológii mäsovej výroby, ale aj organizovaním celoslovenských workshopov k problematike celiatikov, diabetikov a vôbec funkčných potravín. A prezradím tu aj niečo, čo má p. Staruch v talóne, a to receptúru na novinku, klobásky z rybacieho mäsa.

Vážené dámy, vážení páni,

dovoľte mi tiež oceniť dlhodobú spoluprácu s Cechom cukrárov a pekárov regiónu Západného Slovenska, či to bolo za obdobie cechmajstra p. Ing. Szemesa, legendy v oblasti pekárskeho remesla, autora učebníc používaných na školách nielen v SR a autorom monografie História potravinárskeho priemyslu na Slovensku a tiež jeho pokračovateľa p. Ing. Oremusa a predsedu predstavenstva Cechu cukrárov a pekárov regiónu Západného Slovenska p. Ing. Gotschala. Zároveň si dovoľujem tiež poďakovať aj zástupcom SŽK, jeho predsedovi bratislavskej zložky p. Mičkovi.

Nedá mi ešte nespomenúť riaditeľa odboru živnostenského podnikania na MV SR Ing. Dutka, ktorý už takmer dve desaťročia pomáha živnostníkom SR.

Záverom mi dovoľte, aby som poďakoval novému vedeniu župy za mimoriadne aktívny prístup pri riešení problémov odborného školstva v pôsobnosti župy a osobitne p. županovi Jurajovi Drobovi, ktorý za krátky čas vo svojej pozícii bol už niekoľkokrát v našom zariadení a dokonca sa už aj podieľal na pečení chutného chlebíka pre našich bezdomovcov a získal základné zručnosti pri pečení bratislavských rožkov.

Takže som presvedčený, že nové vedenie župy bude nielen poklepkávať základný kameň, ale bude aj prestrihovať symbolickú pásku pri uvádzaní moderných kapacít do výchovno-vzdelávacieho procesu a to nielen pre našich žiakov, ale aj pre všetky školy pripravujúce žiakov v príbuzných odboroch, v našom prípade HA Mikovíniho, a SOŠ obchodu a služieb, Na pántoch, Bratislava a určite aj pre poslucháčov odborov potravinárskeho zamerania na Fakulte chemickej a potravinárskej technológie STU.