vyzva-wwf-slovensko-pre-obce-a-mesta-k-vysadbe-drevin

Výzva WWF Slovensko pre obce a mestá k výsadbe drevín

Výsadba drevín – kľúč k lepšiemu ovzdušiu a adaptácii na klimatické zmeny 

Bratislavský samosprávny kraj sa spojil s WWF Slovensko s cieľom vytvoriť zelenšie a odolnejšie prostredie pre obyvateľov regiónu. Iniciatíva výsadby drevín pri poľných cestách však nie je len o skrášľovaní krajiny. Predstavuje významný krok k zlepšeniu kvality ovzdušia a boju proti negatívnym dôsledkom klimatickej zmeny. Rovnako má za cieľ pomôcť mestám a obciam v našom kraji prispôsobiť sa výzvam, ktoré prinášajú meniace sa klimatické podmienky. 

Dreviny ako riešenie klimatických výziev 

Zmena klímy prináša čoraz častejšie extrémne prejavy počasia, ako sú vysoké teploty, suchá či prívalové dažde. Stromy vysádzané v rámci iniciatívy ďalej zohrávajú kľúčovú rolu v adaptácii na tieto javy. Výsadba drevín prispieva k zadržiavaniu zrážkovej vody, čím pomáha predchádzať erózii pôdy a zároveň znižuje riziko povodní. Korene stromov zlepšujú schopnosť krajiny absorbovať vodu, čo je kľúčové v období sucha. Okrem toho, dreviny fungujú ako prirodzené klimatické regulátory. Vytvárajú tieň, znižujú teplotu a poskytujú úkryt pred horúcim slnkom. 

Projekt výsadby drevín v obci Hlboké
Projekt výsadby drevín v obci Hlboké, WWF 2023

Čistejší vzduch pre všetkých 

Jednou z najväčších výhod výsadby stromov je zlepšenie kvality ovzdušia, čo je mimoriadne dôležité v oblastiach s intenzívnym poľnohospodárstvom alebo dopravou. Stromy najviac pohlcujú oxid uhličitý,  zachytávajú prachové častice či výrazne znižujú hladinu hluku. Prispievajú tak k čistejšiemu, pokojnejšiemu a príjemnejšiemu životnému prostrediu. 

Prečo je táto iniciatíva dôležitá pre BSK? 

Klimatické zmeny zasahujú aj Bratislavský kraj a práve výsadba dverín môže byť účinným nástrojom, ako sa im prispôsobiť. Zelené pásy popri poľných cestách slúžia nielen ako estetický prvok, ale aj ako biokoridory. Tie zlepšujú prepojenie prírodných biotopov a podporujú biodiverzitu. Stromy zároveň pomáhajú zmierniť teplotné výkyvy a poskytujú ochranu pred extrémnymi prejavmi počasia. 

Projekt výsadby drevín v meste Pezinok, WWF 2023

Ako sa môžete zapojiť? 

Mestá a obce, ktoré chcú prispieť k zlepšeniu adaptácie na zmenu klímy a kvality ovzdušia v regióne, môžu vstúpiť do spolupráce s WWF Slovensko.

WWF Slovensko zabezpečí výsadbový materiál – rôzne druhy drevín, ktoré sú odolné v miestnych podmienkach a podporujú biodiverzitu. Vyberané sú najmä dlhoveké ovocné stromy, vhodné pre výsadbu v poľnohospodárskej krajine a intenzívne využívaných územiach. Cieľom je výsadba drevín, ktoré prispievajú k udržateľnému rozvoju a ekologickej stabilite oblasti. WWF Slovensko zabezpečí všetko potrebné vybavenie pre výsadbu vrátane nástrojov, mulču, štiepky a materiálu na ochranu stromov. Zároveň poskytne odborné poradenstvo pri príprave plánov výsadby a výbere vhodných lokalít. Súčasťou je aj dohľad nad realizáciou výsadby a výchovný rez počas 2 rokov. 

Mestá a obce prinášajú do spolupráce obecné pozemky – poľné cesty a ich okolie, na ktorých sa uskutoční výsadba. V rámci možnosti konkrétnej obce prebieha spolupráca pri príprave pozemku na výsadbu – vykosením a predkopaním výsadbových jám atď. 

Vďaka výsadbe drevín môže Bratislavský kraj vytvoriť odolnejšie prostredie schopné čeliť výzvam klimatických zmien, zároveň zlepší kvalitu ovzdušia a prispeje k lepšiemu zdraviu a pohode jeho obyvateľov. Spoločne môžeme prispieť k vytváraniu zelenších, zdravších a udržateľnejších miest pre budúce generácie. 

Pre viac informácií a zapojenie sa do projektu kontaktujte WWF Slovensko:

Zuzana Sedláková 

zsedlakova@wwfsk.org 

+421 905 840 500